Housky ze slaného kynutého těsta

59
- reklama -

Suroviny

500 g hladké mouky
500 g celozrnné mouky
2 lžičky cukru
100 g tuku(másla-lando,lira)
2 vejce
60 g droždí
1/4 litru mléka
20 g soli

Postup přípravy receptu

  1. Do trochy vlažného mléka s cukrem dáme vzejít kvásek, který přikryjeme utěrkou. Rozpustíme si máslo.


    Zobrazit celý recept

  2. Smícháme mouku, sůl, cukr, vlažné mléko (podle potřeby dát víc nebo méně), vejce a kvásek. Promícháme a přilijeme vlahý tuk. Těsto si uděláme tak, aby nebylo husté spíš řidší, tak ať se nelepí moc na vařechu. Zaprášíme moukou a necháme kynout.

  3. Těsto si pak rozpůlíme na dvě půlky, každou půlku na 16 dílů – každý díl na 3 dílky z každého ušudláme hrubší pramínek, 3 na konci spojíme lehce přes sebe překlademe a na konci zamáčkneme.

  4. Dáme na plech, potřeme vejcem a posypeme mákem. Necháme ještě vykynout.

  5. Troubu vyhřejeme na 200°C po chvilce pečení ztlumíme na 180°C. Pečeme až mají housky krásnou hnědou barvu a na jemný poklep prstem duní tak jsou hotové.

Poznámka od kuchařky

Můžeme dát taky jen hladkou mouku nebo jen polohrubou nebo taky napůl.Čím je těsto řidší tak je pečivo kypřejší.Na 2 plechy po 16 houskách.