![Housky ze slaného kynutého těsta_5ffe06aa45c0e.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/housky-ze-slaneho-kynuteho-testa_5ffe06aa359dd.jpeg)
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 500 g celozrnné mouky
- 2 lžičky cukru
- 100 g tuku(másla-lando,lira)
- 2 vejce
- 60 g droždí
- 1/4 litru mléka
- 20 g soli
Postup přípravy receptu
-
Do trochy vlažného mléka s cukrem dáme vzejít kvásek, který přikryjeme utěrkou. Rozpustíme si máslo.
-
Smícháme mouku, sůl, cukr, vlažné mléko (podle potřeby dát víc nebo méně), vejce a kvásek. Promícháme a přilijeme vlahý tuk. Těsto si uděláme tak, aby nebylo husté spíš řidší, tak ať se nelepí moc na vařechu. Zaprášíme moukou a necháme kynout.
-
Těsto si pak rozpůlíme na dvě půlky, každou půlku na 16 dílů – každý díl na 3 dílky z každého ušudláme hrubší pramínek, 3 na konci spojíme lehce přes sebe překlademe a na konci zamáčkneme.
-
Dáme na plech, potřeme vejcem a posypeme mákem. Necháme ještě vykynout.
-
Troubu vyhřejeme na 200°C po chvilce pečení ztlumíme na 180°C. Pečeme až mají housky krásnou hnědou barvu a na jemný poklep prstem duní tak jsou hotové.
Poznámka od kuchařky
Můžeme dát taky jen hladkou mouku nebo jen polohrubou nebo taky napůl.Čím je těsto řidší tak je pečivo kypřejší.Na 2 plechy po 16 houskách.