Olomoucké karbanátky s mrkvovo-zázvorovým pyré (Dělená strava podle LK – Zvířata)

79
- reklama -

Suroviny
6 porcí

Olomoucké karbanátky:
1000 g mletého plecka
3 vejce
sůl
mletý pepř
1 rovnou PL koření do mletých mas
1 balení tvarůžků (100 g)
Mrkvové pyré:
300 g mrkve
30 g zázvoru
1 cibule
30 ml řepkového oleje
sůl
pepř
250 ml masového vývaru (do KY zeleninového)
2 PL kokosové „smetany“

Postup přípravy receptu

  1. Karbanátky : Tvarůžky nahrubo nastrouháme. Do mísy robotu vložíme mleté maso s vejci, sůl, pepř, koření do mletého masa a tvarůžky. Zapneme na 3 a necháme robot mísit. Připravíme odměrku s ledovou vodou a postupně přiléváme do zpracovávaného masa. Nepoužila jsem více než 2 dl, ale záleží na jakosti masa. Zvýšíme otáčky a směs několik minut našleháme, stane se tvárnější a méně hutnou.


    Zobrazit celý recept

  2. Lívanečník nahřejeme na stupeň 3-4. Mokrýma rukama vytvoříme koule velikosti malých vajec, které na pánvi roztlačíme do tvaru karbanátků. Smažíme po 4 minutách z každé strany. Pokud se neobejdeme bez oleje, použijeme pouze nezbytné minimum.

  3. Pyré : V lednici několik hodin chladíme konzervu kokosového mléka, nejlépe výrobce market Albert. Na oleji zpěníme sekanou cibuli, přidáme mrkev nakrájenou na kousky. Až pustí barvu, přihodíme oloupaný pokrájený zázvor, sůl, mletý pepř, podlijeme vývarem a podusíme 10 minut.

  4. Měkkou zeleninu rozmixujeme na pyré, během mixování přidáme 2 PL ztuhlé kokosové smetany z vychlazené konzervy kokosového mléka. Přidala jsem ještě 1 KL rýžového octa.

Poznámka od kuchařky

Pyré je inspirováno panem Paulusem, je určeno k dušené rybě, vařenému masu…Intenzita chuti i vůně tomu odpovídá. Pokud v pyré zaměníme masový vývar za zeleninový, můžeme použít i do Ky skupiny.