Suroviny
6 porcí
- Suroviny:
- 1 kg hovězích žeber
- 1/2 kg kuřecích srdíček
- 2 středně velké cibule
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 4 menší mrkvičky
- 1/2 středního celeru
- 1/2 květáku
- 2 čerstvé zelené cibulky
- 3 snítky čerstvé hladkolisté petrželky
- 3 lžičky soli a pepř podle chuti
Postup přípravy receptu
-
Hovězí žebra a srdíčka propereme, dáme je vařit do 2 litrů vody spolu s cibulemi, novým kořením, bobkovými listy, 2 lžičkami soli. Vaříme dlouho, alespoň 3 hodiny. Vývar nakonec scedíme, měl by ho být zhruba 1 litr.
-
Obereme maso z žeber, které potom vložíme zpět do vývaru. Očistíme také srdíčka, propereme je v čisté studené vodě a vložíme zpět do vývaru, ten zůstane krásně čirý.
-
Mrkvičky nakrájíme na kolečka, celer na malé hranolky. Z květáku obereme růžičky, ale použijeme i malé jemné lístečky, které květák obklopují a pokrájíme je do polévky. Zeleninu dáme vařit do hrnce s vodou ( 1 litr) + 1 lžička soli.
-
Pokrájíme zelenou cibulku a přidáme ji do hrnce k zelenině, která se už asi tak 4 minuty vaří, povaříme vše ještě minutku. Přidáme pokrájenou petrželku. Promícháme, ale už nevaříme dál. Zelenina je měkká.
-
Ve větším hrnci smícháme masový i zeleninový vývar včetně všech ingrediencí. Podáváme s chlebem či bagetkou.