
Suroviny
2 velké pizzy
- Těsto:
- 120 ml teplé vody
- 1/2 kostky droždí (cca 20 – 25 g)
- 625 g pizza mouky
- 1,5 KL soli
- 1,25 hrnku vlažné vody
- 2 PL extra panenského olivového oleje
- Rajčatová omáčka:
- 30 g másla
- 100 g cibule nakrájená nadrobno
- 1/4 KL sušeného oregána
- 1/2 KL soli
- 2 stroužky česneku utřeného
- 2 konzervy (á 400 g) krájených rajčat
- 1/2 KL cukru
- 1/2 KL sušené bazalky
- 3 KL extra panenského olivového oleje
- 1/8 KL mletý černý pepř
- Dokončení:
- 500 g Mozzarelly nastrouhané
- paprikáš
- šunka
- slanina
Postup přípravy receptu
-
Těsto:
Do větší mísy nalijeme 1/2 hrnku teplé vody a rozmícháme v ní droždí. Necháme chvíli stát.
V míse kuchyňského robotu nebo ve velké míse smícháme mouku a sůl.
Vlažnou vodu nalijeme do mísy s rozpuštěným droždím a lehce promícháme. Tuto směs pomalu lijeme k mouce a pomalu mícháme. Přidáme olivový olej. Mícháme na nízké rychlosti.
Na robot nasadíme hnětací hák (nebo dřevěnou vařečkou) těsto uhněteme na nižších obrátkách dohladka, asi 5 minut.
Těsto vložíme do olejem lehce vymazané místy, jednou otočíme, aby se olejem těsto pokrylo a zakryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout, cca 1 1/2 – 2 hodiny až zdvojnásobí objem. -
Zatímco těsto kyne, připravíme si omáčku.
Rajčatová omáčka
Máslo rozpustíme ve středně velkém hrnci, přidáme cibuli, oregano a sůl. Vaříme za občasného míchání, dokud se tekutina neodpaří a cibule nebude zlatavá, asi 5 minut. Přidáme česnek a smažíme jen asi dalších 30 vteřin.
Přidáme rajčata a cukr a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 15 minut. Pokličku odkryjeme a vaříme asi dalších 15 minut dokud směs nezhoustne. Sundáme z plotny, vmícháme bazalku, pepř a olivový olej. -
Dokončení
Troubu předehřejeme na 250°C a necháme alespoň 30 minut péct naprázdno.
Těsto vyndáme z mísy na lehce pomoučněný vál a rozdělíme ho na 2 stejné díly. (Pokud budeme polovinu zamrazovat, zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme do mrazáku.)
Z těsta, které budeme používat lehce vytvarujeme hladkou kouli. Přikryjeme ji vlhkou utěrkou na alespoň 10 minut, ale ne více než 30 minut.
Připravíme si hlubokou formu o průměru cca 30 cm a lehce ji vymažeme olivovým olejem. (Pokud nemáte kulatou, můžete samozřejmě použít i hlubší hranatou zapékací formu/ mísu/ pekáč nebo formu.)
Těsto vytvarujeme na dno a do stran, lehce pomažeme olivovým olejem.
Na těsto, tedy dno pizzy dáme nastrouhanou mozzarellu.
Na ní nalijeme rajčatovou směs a řádně rozprostřeme až ke krajům.
Na směs naskládáme další suroviny dle chuti – např. kolečka paprikáše, kousky slaniny, šunku, houby, olivy, artičoky, atd.
Pečeme 20 – 30 minut, dokud těsto nemá zlatavou barvu. Před krájením necháme 10 minut odpočinout. -
Recept je na dvě velké pizzy, až pro 8 strávníků! Na jednu pizzu stačí 250 g sýra. Já vždy polovinu těsta zamrazím, stejně tak polovinu omáčky (případně sýra) a mám tak vše k dispozici, když se rozhodnu znovu péct pizzu. Zmražené těsto a omáčku vyndám ráno nebo kolem poledne z mrazáku a nechám vše při pokojové teplotě rozmrazit.
Nesypte na rajčatovou omáčku (tedy navrch) pizzy už sýr. Zbytečně by se vám spálil a zhnědnul a věřte, že ho je tam skutečně hodně. 🙂
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz