
Suroviny
- 1 hrnek pšenice nebo ovsa nebo ječmene
- 1/2 červené papriky nebo žluté papriky (lze použít i papriku nakládanou)
- 1 malou plechovku kukuřice
- 1 hrst hrášku (nejlépe z čerstvých lusků)
- 1/2 malé cibule
- kousek červeného zelí (nakrouhat na malé kousky)
- kousek pórku (cca 3cm)
- 1 sojanéza
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Obilí si namočíme přes noc. Druhý den propláchneme vlažnou vodou a dáme na talíř na mokrou utěrku tak, aby půlka utěrky byla na talíři, na ní obilí a druhou půlkou utěrky talíř přikryjeme. Tak zajistíme vlhké prostředí, které ke klíčení potřebujeme. Necháme do druhého dne, pouze kontrolujeme, zda utěrka nevyschla. Druhý den opět propláchneme vlažnou vodou a dáme na mokrou utěrku na talíř. Třetí den stejný postup a večer nebo další den ráno už můžeme připravovat salát. Klíčení trvá cca 3-4 dny.
-
Naklíčené obilí si dáme do mísy, přidáme nadrobno nakrájenou papriku, červené zelí, cibuli a pórek. Přidáme také kukuřici, hrášek, sojanézu a promícháme. Množství sojanézy si určujete sami. Dosolit, popřípadě posypat Vámi oblíbeným kořením a můžete servírovat.
Poznámka od kuchařky
Klíčit se dá téměř všechno, hrášek, mungo, čočka a jakékoliv obilí kromě špaldy, ta jde špatně. Určitě doporučuji vyzkoušet.
POZOR na klíčení fazolí, u těch hrozí otrava!
Inspiraci jsme čerpali ze salátu Vitamix, který se prodává v naší oblíbené veganské restauraci, trošku jsme si ho upravili, občas něco přidáme a někdy zase ubereme, ale vždycky to stojí za to!!!