- reklama -
Suroviny
3-4 porce
- miska očištěných Růžovek (Masáků) nakrájených na plátky
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1 větší cibule
- 1 zakysaná smetana
- sůl
- pepř
- mletý kmín
Postup přípravy receptu
-
Na lžíci tuku zpěníme drobně nasekanou cibuli, když začne růžovět přisypeme nakrájené houby. Osolíme, zamícháme a necháme pustit vodu.
-
Pánev či kastrol zakryjeme pokličkou a dusíme 10 – 15 minut do změknutí hub, podle potřeby trochu podlijeme, ale tekutinu necháme úplně vydusit.
-
Opepříme, kdo má rád, tak přidá kmín.
-
Nakonec vmícháme kelímek zakysanky a necháme přejít varem. Podáváme s dobrým chlebem nebo nasucho opečeným toustem.
Poznámka od kuchařky
Včera pozdě odpoledne za trvajícího sucha jsme v lese našli pytel úplně mladých a zdravých růžovek. Protože jsme se domů dostali poměrně pozdě, nechtěla jsem dělat smaženici s vajíčky, aby nám nebylo v noci těžko a v lednici na mě vykoukla zakysanka. Výsledek byl překvapivě lahodný.
Kuchařka: Petrajda