
Suroviny
- 1,5 kg mletého masa mix (hovězí, vepřové)
- 5-6 mrkví dle velikosti
- 3-4 kedlubny dle velikosti
- 2-3 svazky jarní cibulky
- 1 balení skleněných nudlí (Gio Xuan)
- 1 balení hub (jidášovo ucho, Moc Nhi)
- 1 – 3 balení rýžového papíru
- sůl (Bot Canh)
- pepř
- 2 vejce
- pivo (tmavé nebo světlé) popř. voda
- olej na smažení
Postup přípravy receptu
-
Nudle dáme do misky, zalijeme horkou vodu. To samé uděláme s houbami. Zeleninu očistíme a nastrouháme (já to dělám v sekáčku na potraviny).
Maso osolíme a opepříme, dobře zamícháme. Pokud máme houby namočené, odkrájíme tvrdé části, nakrájíme na nudličky (opět dělám v sekáčku) a přidáme k zelenině. Namočené nudle nastříháme na malé kousky, všechny přísady nechte pořádně okapat a osušit, čím méně vody tam bude, tím lépe se smaží (závitky moc nepraskají). -
Maso, zeleninu a nudle smícháme společně s vajíčky a vznikne nám směs. Připravíme vál (můžeme dělat i na lince), pivo (vodu) nalijeme do misky. Rýžový papír potíráme pivem z obou stran, dokud papír nezměkne.
-
Začneme motat závitky (přidal jsem fotografie, jak je dělám já, každý si najde svůj způsob). Dáme rozehřát olej na pánvi (množství tolik, aby byli závitky při smažení cca do půlky ponořené). Smažíme do zlata.
Podáváme nejlépe čerstvé.
Někdo k tomu rád nějaký dresing nebo pečivo (já nejraději samotné).
Poznámka od kuchařky
Zeleninu dávám podle oka, zhruba tak, aby bylo maso a zelenina 50/50.
Tento recept jsem převzal od svého táty, pocházejícího z menší vesnice nedaleko města Hồ Chí Minh ve Vietnamu.