Suroviny
- Na roštěnky:
- 4 plátky hovězí roštěné (plátek po cca 200g)
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 střední cibule
- 1 vrchovatá lžička rajského protlaku
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce studeného másla
- hladká mouka (na zahuštění omáčky a na zaprášení roštěnek)
- sůl
- pepř
- Na smaženou cibulku:
- 2 střední cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- sádlo
- Na rýži:
- 2 hrnky dlouhozrnné rýže
- 3 hrnky vařící vody
- malá cibule
- olej
- bobkový list
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Postup na roštěnky: Plátky masa, mírně naklepeme, nařízneme okraje, aby se při restování nezkroutily, osolíme, opepříme a z obou stran zaprášíme hladkou moukou.
-
Ve vyšší pánvi nebo v hrnci opečeme na sádle maso z obou stran dohněda a vyndáme zpět na talíř.
-
Do výpeku po roštěnkách dáme cibuli nakrájenou nadrobno a restujeme dohněda. Přidáme lžičku rajského protlaku, který restujeme spolu s cibulkou.
-
Zaprášíme lžičkou hladké mouky, vše promícháme a krátce smažíme. Mouka s cibulkou se můžou k pánvi přichytávat, ale to vůbec nevadí.
-
Roštěnky vrátíme zpět do hrnce a zalijeme vývarem a promícháme.
-
Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka. Podle potřeby přiléváme vývar. Doba po kterou budete roštěnky dusit, závisí na druhu, kvalitě a stáří masa.
-
Měkké roštěnky vyndáme na talíř, omáčku dochutíme solí a pepřem a v případě potřeby zředíme vývarem. Omáčku přecedíme přes síto a zašleháme do ní po částech studené máslo. Omáčku už nevaříme. Máslo omáčku perfektně zjemní a naleští.
-
Roštěnky vrátíme do omáčky.
-
Postup na smaženou cibulku: Cibuli pokrájíme na tenká kolečka a dáme do mísy.
-
Zasypeme hladkou moukou a promícháme tak, aby se kolečka cibule rozpadla na jednotlivé dílky a aby se cibule v mouce lehce obalila.
-
Cibuli ihned osmažíme ve vyšší vrstvě sádla dozlatova. Smaženou cibulkou bohatě ozdobíme roštěnky.
-
Postup na rýži: Rýži pořádně propláchneme, na oleji si necháme zesklovatět na drobné kostičky nakrájenou cibulku a přidáme propranou a okapanou rýži, chvilku na mírném ohni restujeme spolu s cibulkou, až cibulka začne být jakoby průhledná (cca 2 – 3 minutky), zalijeme vařící vodou, dosolíme, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Jakmile začne voda v hrnci probublávat, vložíme hrnec zakrytý pokličkou do vyhřáté trouby na cca 170 stupňů a pečeme cca 20 minut. Roštěnky podáváme s rýží, omáčkou a zasypané smaženou cibulkou.
Poznámka od kuchařky
Tyto roštěnky dělávala i moje maminka, recept je opět z oblíbené kuchařky „Poklady klasické české kuchyně, aneb jak to ta babička tenkrát vařila“.