Vídeňská roštěná s rýží

665
- reklama -

Suroviny

Na roštěnky:
4 plátky hovězí roštěné (plátek po cca 200g)
500 ml hovězího vývaru
1 střední cibule
1 vrchovatá lžička rajského protlaku
1 lžíce sádla
1 lžíce studeného másla
hladká mouka (na zahuštění omáčky a na zaprášení roštěnek)
sůl
pepř
Na smaženou cibulku:
2 střední cibule
2 lžíce hladké mouky
sádlo
Na rýži:
2 hrnky dlouhozrnné rýže
3 hrnky vařící vody
malá cibule
olej
bobkový list
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Postup na roštěnky: Plátky masa, mírně naklepeme, nařízneme okraje, aby se při restování nezkroutily, osolíme, opepříme a z obou stran zaprášíme hladkou moukou.


    Zobrazit celý recept

  2. Ve vyšší pánvi nebo v hrnci opečeme na sádle maso z obou stran dohněda a vyndáme zpět na talíř.

  3. Do výpeku po roštěnkách dáme cibuli nakrájenou nadrobno a restujeme dohněda. Přidáme lžičku rajského protlaku, který restujeme spolu s cibulkou.

  4. Zaprášíme lžičkou hladké mouky, vše promícháme a krátce smažíme. Mouka s cibulkou se můžou k pánvi přichytávat, ale to vůbec nevadí.

  5. Roštěnky vrátíme zpět do hrnce a zalijeme vývarem a promícháme.

  6. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka. Podle potřeby přiléváme vývar. Doba po kterou budete roštěnky dusit, závisí na druhu, kvalitě a stáří masa.

  7. Měkké roštěnky vyndáme na talíř, omáčku dochutíme solí a pepřem a v případě potřeby zředíme vývarem. Omáčku přecedíme přes síto a zašleháme do ní po částech studené máslo. Omáčku už nevaříme. Máslo omáčku perfektně zjemní a naleští.

  8. Roštěnky vrátíme do omáčky.

  9. Postup na smaženou cibulku: Cibuli pokrájíme na tenká kolečka a dáme do mísy.

  10. Zasypeme hladkou moukou a promícháme tak, aby se kolečka cibule rozpadla na jednotlivé dílky a aby se cibule v mouce lehce obalila.

  11. Cibuli ihned osmažíme ve vyšší vrstvě sádla dozlatova. Smaženou cibulkou bohatě ozdobíme roštěnky.

  12. Postup na rýži: Rýži pořádně propláchneme, na oleji si necháme zesklovatět na drobné kostičky nakrájenou cibulku a přidáme propranou a okapanou rýži, chvilku na mírném ohni restujeme spolu s cibulkou, až cibulka začne být jakoby průhledná (cca 2 – 3 minutky), zalijeme vařící vodou, dosolíme, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Jakmile začne voda v hrnci probublávat, vložíme hrnec zakrytý pokličkou do vyhřáté trouby na cca 170 stupňů a pečeme cca 20 minut. Roštěnky podáváme s rýží, omáčkou a zasypané smaženou cibulkou.

Poznámka od kuchařky

Tyto roštěnky dělávala i moje maminka, recept je opět z oblíbené kuchařky „Poklady klasické české kuchyně, aneb jak to ta babička tenkrát vařila“.