Suroviny
- 500 g brambor
- 100 g hladké mouky (+ hladká mouka na podsypání)
- 3 lžíce cukru krupice
- 6 lžic zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml smetany (min. 30%)
- 4 lžíce malinové marmelády
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce v lehce osolené vodě do měkka. Pak je oloupeme a necháme vychladnout.
-
Studené brambory nastrouháme ne jemném struhadle.
-
Přidáme k nim mouku, promícháme a na stole vypracujeme hladké těsto. Musíme ho hodně podsypávat moukou, aby se nepřilepilo.
-
Těsto rozdělíme na 6-8 dílů a rozválím na tenké placky.
-
Placky pečeme nasucho na opravdu rozpálené těžké železné pánvi nebo na hladkém grilu (bez mřížky). Pečeme tak dlouho, dokud se na placce nevytvoří vzduchové bublinky (puchýřky). Poté placku otočíme a opečeme ji z druhé strany.
-
V rendlíku rozpustíme sádlo. Hotovou placku položíme na talíř a namažeme ji z vrchní strany rozpuštěným sádlem. Takto na sebe naskládáme všechny placky, které v pánvi opečeme. Vzájemně od sebe nasáknou sádlo.
-
Smícháme zakysanou smetanu, cukr krupice a vanilkový cukr.
-
Smetanu vyšleháme dotuha a opatrně ji přimícháme k ochucené zakysané smetaně.
-
Patenty na talíři trháme na kousky velikosti sousta, namáčíme do smetany a marmelády.