
Suroviny
4 porce
- 4 plátky vepřové kýty
- sůl a pepř
- plnotučná hořčice
- 12 dlouhých plátků anglické slaniny do ptáčků
- 4 okurky
- 8 proužků červené papriky
- 4 nohy párku
- hladká mouka na obalení
- 1 cibule
- 60 g anglické slaniny do základu
- lžíce sádla
- vývar nebo voda na podlití
- 250 ml smetany 33%
- Domácí knedlík s mrkví:
- 450 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 10 g sušeného droždí (1 sáček)
- 1 vejce
- 200 ml vlahého mléka
- 1 středně velká mrkev nastrouhaná na hrubém struhadle
Postup přípravy receptu
-
Maso naklepeme, osolíme, opepříme z obou stran. Pak potřeme hořčicí a na každý plátek masa naklademe 3 pruhy slaniny, párek, okurku a 2 proužky papriky. Stočíme a svážeme pevně potravinářským provázkem. Obalíme v mouce.
-
V kastrole rozškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme sádlo a nakrájenou cibuli, orestujeme do tmava, přidáme maso a orestujeme ho zprudka ze všech stran, pak podlijeme vývarem nebo vodou, aby maso bylo potopené a pod pokličkou dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme a zbavíme provázku. Do omáčky přidáme zbytek nakrájené papriky a párku, lžičku hořčice, přilijeme smetanu a povaříme. Pokud je omáčka moc řídká, přidáme do smetany trošku hladké mouky a dobře rozmícháme, aby se neudělaly hrudky.
-
Knedlíky:
Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek a do něj vsypeme droždí, zalijeme ho trochou vlahého mléka a necháme asi 5 minut vzejít. Vajíčko rozšleháme vidličkou ve vlahém mléce a vlijeme do mísy. Přidáme nastrouhanou mrkev a propracujeme těsto. Necháme ho vykynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. -
Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 4 stejně velké díly. Každý uválíme do válečku, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout. Pak vaříme v páře 20 minut. Před vložením knedlíků do parního hrnce potřeme každý knedlík jemně olejem, aby se nepřilepily. Pokud budeme vařit ve vodě, vkládáme do vroucí vody a vaříme 20-25 minut.
Ještě horké rozkrojíme nití, aby vyšla ven pára.