Vdolečky (ze Slovácka)

59
- reklama -

Suroviny
kolem 100 ks

300 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
250 ml mléka
200 ml oleje
80 g moučkového cukru
vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce
3 žoutky
35-42 g droždí
náplň:
tvarohová
před pečením:
2 vejce na potření
posýpka

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažném mléku rozmícháme cukr, droždí a trochu z přichystané mouky a necháme vzejít kvásek.
    Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho hodinu kynout v teple – během kynutí alespoň jednou promísíme.


    Zobrazit celý recept

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozválíme a nakrájíme na malé čtverečky (asi 4×4 cm). Na každý z nich vložíme kousek tvarohové náplně a dobře ji do těsta zabalíme.

  3. Všechny vdolečky vrchní stranou smočíme v rozšlehaných vejcích a pak ji otiskneme do posýpky. Poukládáme je na plech vykynout (přibližně 30 minut).

  4. Upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 10 minut). Ještě horké je potřeme štětečkem namočeným v rozpuštěném másle.

Poznámka od kuchařky

Někde se zavřené koláčky po uložení na plech ještě svrchu plní povidly s rumem – do koláčku vmáčkneme malý důlek, do něj kousínek povidlové nápllně, koláček pak potřeme vejcem a posypeme posýpkou. Vykyneme, upečeme.