
- reklama -
Suroviny
- 3,5 kg tolstolobika
- 170 g soli
- 2 l převařené vody
Postup přípravy receptu
-
Tolstolobika nakrájíme na podkovy, uložíme do vhodné nádoby, zalijeme převařenou vodou, ve které jsme dobře rozmíchali odváženou sůl a necháme den odležet.
-
Před uzením každou rybí podkovu napíchneme na hák a všechny najednou je vložíme do vyhřáté udírny.
-
Udíme horkým kouřem, dřevo použijeme tvrdé, bukové. Asi za 5-6 hod jsou rybí podkovy vyuzeny do zlatohněda.
Poznámka od kuchařky
Podle rady M. Štěpničky u tolstolobika po vykuchání odřezáváme spodní část břicha, kde je uložen pouze tuk. Teprve pak krájíme na podkovy a dále upravujeme.
Uzený tolstolobik má úžasné maso. Příjemně tučné, s pevnějšími vlákny.
Kuchařka: cathleen









