Uzený tolstolobik

350
- reklama -

Suroviny

3,5 kg tolstolobika
170 g soli
2 l převařené vody

Postup přípravy receptu

  1. Tolstolobika nakrájíme na podkovy, uložíme do vhodné nádoby, zalijeme převařenou vodou, ve které jsme dobře rozmíchali odváženou sůl a necháme den odležet.

  2. Před uzením každou rybí podkovu napíchneme na hák a všechny najednou je vložíme do vyhřáté udírny.

  3. Udíme horkým kouřem, dřevo použijeme tvrdé, bukové. Asi za 5-6 hod jsou rybí podkovy vyuzeny do zlatohněda.

Poznámka od kuchařky

Podle rady M. Štěpničky u tolstolobika po vykuchání odřezáváme spodní část břicha, kde je uložen pouze tuk. Teprve pak krájíme na podkovy a dále upravujeme.

Uzený tolstolobik má úžasné maso. Příjemně tučné, s pevnějšími vlákny.