Trojhránky s medovým máslem a ořechovým sypáním

53
- reklama -

Suroviny

1 kg hladké mouky
20 dkg cukru krupice
3 žloutky
20 dkg rozpuštěného tuku (máslo, sádlo a několik lžic oleje)
rum
1 sáček sušeného droždí a 1/2 kostky čerstvého nebo obráceně
mléko cca 4-5 dl
lžička soli
Náplň:
nadrobené perníčky Ruměnky
sekané ořechy
rozinky
rum
kandované ovoce
změklé máslo
med
vajíčko na potření
vanilkový cukr
mandlové lupínky na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Klasicky zaděláme kynuté těsto, které pak vyválíme na plát.


    Zobrazit celý recept

  2. Potřeme ho změklým máslem a pokapeme rozpuštěným medem. Stěrkou med v másle rozetřeme a na tento základ pak dáme sypání ze všech ingrediencí.

  3. Poté vše pokropíme rumem.

  4. Uděláme záviny, na 1 plech dávám 3 a necháme nakynout.

  5. Po nakynutí rozstříháme cik-cak nůžkami na trojúhelníky, potřeme vajíčkem, posypeme jemně vanilkovým cukrem a posypeme lupínky mandlí. Pečeme cca při 180°C.

Poznámka od kuchařky

Z této dávky jsou 4 větší nebo 5 menších závinů, ale nebojte se, hezky voní a jsou hodně jedlé. U nás jsou ve velké oblibě česnekové trojhránky, které tu už mám a včera mě napadlo udělat jejich sladkou variantu. Ujaly se obojí, i tyto zmizely velmi rychle. 🙂