
- reklama -
Suroviny
- 1 kg hladké mouky
- 20 dkg cukru krupice
- 3 žloutky
- 20 dkg rozpuštěného tuku (máslo, sádlo a několik lžic oleje)
- rum
- 1 sáček sušeného droždí a 1/2 kostky čerstvého nebo obráceně
- mléko cca 4-5 dl
- lžička soli
- Náplň:
- nadrobené perníčky Ruměnky
- sekané ořechy
- rozinky
- rum
- kandované ovoce
- změklé máslo
- med
- vajíčko na potření
- vanilkový cukr
- mandlové lupínky na posypání
Postup přípravy receptu
-
Klasicky zaděláme kynuté těsto, které pak vyválíme na plát.
-
Potřeme ho změklým máslem a pokapeme rozpuštěným medem. Stěrkou med v másle rozetřeme a na tento základ pak dáme sypání ze všech ingrediencí.
-
Poté vše pokropíme rumem.
-
Uděláme záviny, na 1 plech dávám 3 a necháme nakynout.
-
Po nakynutí rozstříháme cik-cak nůžkami na trojúhelníky, potřeme vajíčkem, posypeme jemně vanilkovým cukrem a posypeme lupínky mandlí. Pečeme cca při 180°C.
Poznámka od kuchařky
Z této dávky jsou 4 větší nebo 5 menších závinů, ale nebojte se, hezky voní a jsou hodně jedlé. U nás jsou ve velké oblibě česnekové trojhránky, které tu už mám a včera mě napadlo udělat jejich sladkou variantu. Ujaly se obojí, i tyto zmizely velmi rychle. 🙂
Kuchařka: yanull