- reklama -
Suroviny
- 200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 70 g bílého jogurtu
- 150 ml vody
- 80 g žitné chlebové mouky
- 380 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička kmínu
- 3 až 6 g kvasnic (podle kvality kvásku)
- 30 g semínka slunečnice
- 30 g semínka sezamu
- 30 g semínka lnu
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí.
-
Po signálu přidáme semínka.
-
Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 10 až 12 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
Kuchařka: Marie Klara