Suroviny
- 300 g (cca) obdélníkových máslových sušenek (klasicky lze použít BeBe, ale já mám raději máslové sušenky z Lidlu, nejsou tolik přeslazené)
- pudinková náplň:
- 300 ml mléka
- cukr podle chuti
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 200 g bílého smetanového jogurtu (polovina čtyřsetgramového kelímku, druhou polovinu budeme potřebovat později)
- ovocná náplň:
- 500 g (cca) libovolného ovoce (čerstvé, mražené nebo kompotované, já jsem použila švestky zavařené ve vlastní šťávě)
- cukr podle chuti
- 2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu (popř. vanil. pudink či Zlatý klas)
- na dokončení:
- 250 ml smetany ke šlehání
- cukr podle chuti
- 200 g bílého smetanového jogurtu (ano, ta druhá polovina kelímku 🙂 )
- strouhaná čokoláda nebo Granko
Postup přípravy receptu
-
Dno vhodné formy (mám rozevírací pečící 200×300 mm) vyložíme jednou vrstvou sušenek.
-
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a ihned do něj zamícháme jogurt (těch prvních 200 g). Naneseme ve stejnoměrné vrstvě na sušenky. Na pudinkovou vrstvu poklademe další část sušenek.
-
Ovoce dáme do kastrolu (z kompotovaného předem slijeme šťávu) a vaříme asi 3-5 minut mírným varem, podle toho, jaký druh ovoce jsme použili. Přidáme cukr podle chuti a vše tyčovým mixérem rozmixujeme.
-
V troše vody (nebo ve slité šťávě) důkladně rozmícháme kukuřičný škrob a nalijeme do kastrolu k ovocnému pyré. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Pokud se nám zdá hmota příliš řídká, přidáme ještě trochu škrobu, každé ovoce má totiž jiný obsah vody.
-
Naneseme na sušenky a rovnoměrně rozetřeme, poté přidáme poslední vrstvu sušenek.
-
Smetanu ušleháme společně s cukrem a pak do ní opatrně zamícháme zbylých 200 g jogurtu.
-
Naneseme na moučník, rozetřeme a posypeme strouhanou čokoládou.
-
Necháme důkladně vychladit a rozležet.