
- reklama -
Suroviny
- Štercle I.:
- asi 8 větších brambor
- 100-150 g sádla
- lžička soli
- 3 – 4 hrsti hrubé mouky
- Štercle II. – základní recept č.I s přidáním těchto surovin:
- rozetřený česnek
- uzenina nebo uzené maso (anglická slanina)
- osmažená cibule
- smetana
Postup přípravy receptu
-
I. Brambory uvařené ve slupce den předem oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do pekáče. Posypeme solí a moukou a promícháme. Nastrouhané brambory musí být v mouce obalené a musí se od sebe oddělovat, přidáme sádlo. Upečeme dozlatova a během pečení několikrát promícháme.
Podáváme s kyškou nebo s podmáslím…. -
II. do šterclí vmícháme rozetřený česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou (nebo nadrobno nakrájenou) uzeninu nebo uzené maso, anglickou slaninu, osmaženou cibulku atd.
V polovině pečení zalijeme štercle smetanou.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mám od svých předků ze Šumavy, kde žiji. V minulosti byly štercle častým pokrmem chudých lidí žijících na Šumavě.
Kuchařka: RubyRom