Štercle

452
- reklama -

Suroviny

Štercle I.:
asi 8 větších brambor
100-150 g sádla
lžička soli
3 – 4 hrsti hrubé mouky
Štercle II. – základní recept č.I s přidáním těchto surovin:
rozetřený česnek
uzenina nebo uzené maso (anglická slanina)
osmažená cibule
smetana

Postup přípravy receptu

  1. I. Brambory uvařené ve slupce den předem oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do pekáče. Posypeme solí a moukou a promícháme. Nastrouhané brambory musí být v mouce obalené a musí se od sebe oddělovat, přidáme sádlo. Upečeme dozlatova a během pečení několikrát promícháme.
    Podáváme s kyškou nebo s podmáslím….

  2. II. do šterclí vmícháme rozetřený česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou (nebo nadrobno nakrájenou) uzeninu nebo uzené maso, anglickou slaninu, osmaženou cibulku atd.
    V polovině pečení zalijeme štercle smetanou.

Poznámka od kuchařky

Tento recept mám od svých předků ze Šumavy, kde žiji. V minulosti byly štercle častým pokrmem chudých lidí žijících na Šumavě.