
Suroviny
4-6 porcí
- 1 kg vepřové kýty
- 1 sáček koření Zvěřina (Kotányi)
- 1 stroužek česneku
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 2 rajčata
- 200 g Spišské uzené slaniny
- olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kýtu převážeme nití, z důvodu udržení hezkého tvaru při podávání. Takto ovázané maso prošpikujeme klíny Spišské uzené slaniny (6-8 klínů).
-
Ve třech lžících oleje rozmícháme koření „Zvěřina“, které je velmi jemně mleté a po smíchání s olejem vytvoří tmavošedou až černou emulzi.
-
Připravené a prošpikované maso osolíme a vetřeme do něj vzniklou kořeněnou směs.
-
Přendáme do vhodné nádoby, polijeme zbytkem směsi a dáme uležet do lednice do druhého dne.
-
Po uležení si nakrájíme cibuli, mrkev a rajčata nahrubo, vložíme společně s naloženou vepřovou kýtou do většího hrnce a podlijeme vodou.
-
Dusíme zakryté na mírném plameni cca 60-90 minut (vzhledem k tomu, že maso máme ovázáno, nebude se nám rozpadat).
-
Po udušení maso vyjmeme, odstraníme ovázání a udržujeme teplé. Vydušenou velmi silnou šťávu z masa, koření a zeleniny scedíme (nepasírujeme). Dle potřeby a chuti osolíme a opepříme. Lehce zahustíme moukou a zjemníme lžící másla. Vhodnou přílohou jsou šťouchané brambory, ale i houskový knedlík.
Poznámka od kuchařky
Manželka v předvolební Bratislavě zcela úmyslně „zahlédla“ v jednom obchodě krásnou Spišskou slaninu, tak jsem ji dnes skoro polovinu zpracoval na tento pokrm. A bylo to velmi chutné – Děkuji Slovensko 🙂