
- reklama -
Suroviny
2-3 porce
- 400 ml studeného mléka nebo lehké smetany
- 3 lžíce povidel
- 1-2 lžíce cukru podle chuti nebo kyselosti povidel
- strouhaný perník na posypání
- 5 středních brambor
- hrubá mouka podle potřeby (zhruba 1 lžíce na 1 brambor)
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Brambory nastrouháme na jemno. Vymačkáme z nich vodu do misky.
-
Po odstátí vodu slijeme a usazený škrob vrátíme k bramborám.
-
Přidáváme mouku tak, aby se z toho daly tvarovat knedlíčky. Osolíme.
-
Vhazujeme do vroucí vody, po chvíli odlepíme ode dna a vaříme asi 20 minut. Mléko s cukrem a povidly pořádně rozmícháme. (já jsem to projela tyčovým mixérem).
-
Na talíři přeléváme horké knedlíčky studenou omáčkou a sypeme perníkem.
Poznámka od kuchařky
Je to taková studená letní omáčka ze Slezska. My jsme ji měli doma docela často. Taky se k ní vařily kynuté neplněné knedlíky. Když nebyl čas, tak se jen přikusovala vánočka. Taky jsme ji ji měli jako jeden z vánočních chodů, ale to už byla vylepšená rozinkami, ořechy a byla vařená.
Kuchařka: mika59









