Šimlena s halečkami (studená povidlová omáčka)

91
- reklama -

Suroviny
2-3 porce

400 ml studeného mléka nebo lehké smetany
3 lžíce povidel
1-2 lžíce cukru podle chuti nebo kyselosti povidel
strouhaný perník na posypání
5 středních brambor
hrubá mouka podle potřeby (zhruba 1 lžíce na 1 brambor)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme na jemno. Vymačkáme z nich vodu do misky.

  2. Po odstátí vodu slijeme a usazený škrob vrátíme k bramborám.

  3. Přidáváme mouku tak, aby se z toho daly tvarovat knedlíčky. Osolíme.

  4. Vhazujeme do vroucí vody, po chvíli odlepíme ode dna a vaříme asi 20 minut. Mléko s cukrem a povidly pořádně rozmícháme. (já jsem to projela tyčovým mixérem).

  5. Na talíři přeléváme horké knedlíčky studenou omáčkou a sypeme perníkem.

Poznámka od kuchařky

Je to taková studená letní omáčka ze Slezska. My jsme ji měli doma docela často. Taky se k ní vařily kynuté neplněné knedlíky. Když nebyl čas, tak se jen přikusovala vánočka. Taky jsme ji ji měli jako jeden z vánočních chodů, ale to už byla vylepšená rozinkami, ořechy a byla vařená.