Semifreda jen tak

35
- reklama -

Suroviny
20 porcí

polohrubá mouka
vejce
cukr
zakysaná smetana
jogurty
šlehačka
ovoce
ztužovač a ozdoby

Postup přípravy receptu

  1. Upečeme si 2 pláty piškotu na rolády. Jeden plát na základnu a druhý mezi krémy.


    Zobrazit celý recept

  2. Suroviny na 1 plát.
    Piškot: 4 lžíce pol.mouky, 4 vejce, špetka soli, 4 rovné lžíce krystalového cukru a tuhé máslo na pomazání peč.papíru.

  3. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Postupně zašleháváme cukr až do rozpuštění.Snížíme otáčky a postupně přidáváme žloutky a nakonec mouku.
    (Mouku jen krátce a rychle).

  4. Pečeme na prostředním roštu asi 10 min – 15 min. při 180 stupních.

  5. Vyndáme po zrůžovění povrchu.
    Sesuneme z plechu i s papírem a necháme vychladnout.

  6. Formičky jsem si objednala u pana Filipa na této adrese. Zašle Vám foto i s ceníkem. Cena asi 15 Kč. Velmi levné a kvalitní.
    formy.filip@centrum.cz.

  7. Formičky si vyložíme folií.
    http://www.cukrarskepotreby.cz/cz/produkt/cira-folie-s-4cm-5m.html
    Do folie, která už je ve formičce vložíme vykrojený plát piškotu.

  8. Poté vrstvíme náplň.
    První náplň obsahuje: 2 zakysané smetany, 2 jogurty, 1/2 – 1 ušlehanou šlehačku, cukr dle chuti a želatinový ztužovač za studena od Dr.Oetker. Přísady můžete různě obměňovat a kombinovat. Nezáleží na tom, čeho dáte víc nebo míň. Držte se jednoho jediného pravidla. Smetana, jogurty, šlehačka – min. 650 g a max 700 g celkem na 1 ztužovač.
    Když přísad bude méně než 650 g, bude to moc želatinové a přes 700 g ne dost ztuhlé.

  9. Druhá náplň: je stejná jako první, jenom změníme jogurty a přidáme jahody bez šťávy z konzervy a rozšleháme s krémem. Přisladíme dle chuti práškovým cukrem.

  10. A poslední vrstva je domácí želatina. Velmi slabá vrstva. Je měkčí na lžičku,než kupovaná.
    Slitou šťávu z jahod doplníme do půl litru vodou, já trošku přibarvila barvivem na marcipán a svaříme se sáčkem pudinku.

  11. Lila jsem až na vychlazený krém.

Poznámka od kuchařky

A jedna rada na konec. Nezdobit šlehačkou na želatinu. Nechat si raději trošku náplně nebo kápnout čokoládu aby ozdoby měly v čem držet. Teče to potvora. A to jsem měla pořádnou i se ztužovačem.

A ty dřevěné vytlačovače na formičky jsem nepotřebovala. S tou fólií to vypadlo samo.