
Suroviny
- větší tvrdé uzavřené žampiony i s nožkou
- 250 ml oleje
- bílý jogurt
- 1/2 menší cibulky
- 1 sladkokyselá okurka
- trochu soli
- trochu mletého pepře
Postup přípravy receptu
-
Čerstvé, tvrdé žampiony o průměru asi 8cm si sloupneme, nožku ponecháme, jen ji trochu zařízneme, aby na řezu nebyla okoralá.
-
Do hlubšího kastrůlku dáme rozehřát olej, plamen ubereme na minimum, vložíme žampiony a smažíme po 5 minutách z každé strany do hezké zlatavé barvy.
-
Mezitím si na droboučko nakrájíme očistěnou cibulku, sladkokyselou okurku a vše smícháme s bílým jogurtem. Dochutíme solí a pepřem.
-
Osmažené žampiony dáme na ubrousek odsát od tuku, klademe na talíř, přidáme dip a nějakou čerstvou zeleninku a můžeme podávat.
Jako příloha se hodí pečivo, ale můžou být i uvařené brambory posypané čerstvou nasekanou petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Takto připravené žampiony jsou krásně šťavnaté a velice chutné.
Dělala jsem si porci jen pro sebe ze dvou větších žampionů. Na dip jsem použila i zbytek francouzského dressingu (2PL), který jsem smíchala se 4 PL bílého jogurtu. Pokud máte načatou tatarskou omáčku nebo Majolku®, můžete trošku do jogurtu přidat, ale nemusí být.