Prajzské koláče – nekynuté

227
- reklama -

Suroviny
asi 25 ks

50 dkg hladké mouky
2 kostky kvasnic
trochu soli
9 dkg cukru
1,5 dcl oleje
2 dcl mléka
2 žloutky
povidla
Posypka:
máslo
polohrubá mouka
cukr
Nádivka:
tvarohová či maková nebo i jablková

Postup přípravy receptu

  1. Mouku promícháme s cukrem a solí, necháme vzejít kvasnice v troše teplého mléka s cukrem – vytvoříme kvásek.

  2. Žloutky rozmícháme ve zbytku teplého mléka a vlijeme do mísy s moukou.

  3. Přidáme olej a kvásek a dobře zpracujeme.

  4. Těsto se nenechává kynout.

  5. Zpracované těsto rozvalíme na hrubší plát, vykrojíme asi 25 koleček či čtverců, do kterých dáme nádivku.

  6. Vytvarujeme z nich koláčky, dáváme pozor, ať jsou dobře utěsněné (na plech dáme spojem dolů).

  7. Zmáčkneme, ať mají placatější tvar.

  8. Nahoru dáme povidla, posypku a ihned dáváme do trouby (opět nekyne) asi na 180 stupňů a pečeme 10-12 minut.

  9. Po upečení pocukrujeme.

Poznámka od kuchařky

Pečeno za asistence babičky…. 🙂