- reklama -
Suroviny
- 1 květák
- 1 kg neloupaných salátových okurek
- 1 kg čerstvých paprik
- 1 kg tvrdých rajských jablíček
- 0,5 kg cibule
- 0,5 kg fazolových lusků (nemusí být)
- 4 dkg soli
- 16 dkg cukru krystal
- 3 dcl vody
- 3 dcl octa
- 2 dcl oleje
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu nakrájíme na hrubé nudle, květák rozebereme na růžičky, dáme do velkého kastrolu, přidáme sůl, cukr, vodu, ocet a olej.
-
Všechno promícháme, dáme na plotnu, zahříváme a od bodu varu vaříme 13-15 minut. Horké plníme do skleniček a ihned zavíčkujeme.
-
Nesterilujeme. Čalamáda se vaří sama, stačí jen občas zamíchat
Poznámka od kuchařky
Recept není můj, je od mé kamarádky Heleny.Čalamádu dělám skoro 20let.Nekazí se, je dobrá i pod maso,francouzských brambor ap.Když není květák,nevadí,zkoušela jsem místo něj cuketu a bylo to též dobré.
Bohužel, foto nemám, protože se musím teprve naučit,dát fotku do PC,tak mi to prosím promiňte – jsem babka důchodkyně.
Kuchař: Marie Kafonkova