
Suroviny
2 porce
- Perkelt:
- 300 g kuřecích stehenních řízků nebo prsou
- zhruba 50 ml oleje
- 1 středně velká cibule
- sůl
- 10 g mleté sladké papriky – 4 zarovnané lžičky
- kousek kuřecí bujónové kostky – nemusí být
- 1 rajče
- 1 čerstvá paprika
- 15 g hladké mouky – 1 lžíce
- zhruba 1 dl zakysané smetany
- Palačinky 4 ks:
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 120 g polohrubé mouky
- sůl
- trochu oleje na smažení 2 – 3 lžíce
- zhruba 80 g tvrdého sýra na posypání povrchu
Postup přípravy receptu
-
Na oleji osmahneme dozlatova drobně nakrájenou cibuli, přidáme mletou sladkou papriku, rychle zamícháme a ihned zastříkneme trochou vody, přidáme na drobné kousky nakrájené maso, osolíme a chvíli restujeme.
-
Zalijeme malým množstvím vody a pod pokličkou chvíli dusíme.
-
Pak přidáme na kousky nakrájené rajče a na nudličky papriku, zase chvíli podusíme a zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě.
-
Přidáme si vodu dle potřeby a necháme zvolna provařit minimálně 15 minut.
-
Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme dle potřeby.
-
Když se nám dusí maso, tak si mezitím usmažíme 4 slané palačinky.
-
Palačinky plníme hotovým perkeltem, spíš masem, šťáva dost vytéká, svineme a povrch přelijeme šťávou.
-
Necháme prudce zapéct v troubě, já porci na talíři nechala jen trochu prohřát v mikrovlnné troubě.
-
Ihned posypeme jemně nastrouhaným sýrem a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Recept mám vystřižený z nějakého časopisu, ale je hodně poupravený. V původním receptu bylo použito telecí maso, které se po udušení mělo pomlít a smíchat se zahuštěnou šťávou.