Pomazánkový základ

119
- reklama -

Suroviny
8 porcí

800 g zakysané smetany
400 g smetanového jogurtu 10% tuku
250 g plnotučného tvarohu
Podle chuti a nápadu:
pažitka
cibule
paprika
česnek

Postup přípravy receptu

  1. Zakysanou smetanu, jogurt a tvaroh dáme do dostatečně velké misky a pečlivě promícháme.

  2. Vezmeme si dostatečně velké sítko, do něj vložíme plátýnko a do plátýnka vylijeme namíchanou směs.

  3. Sítko dáme na misku a necháme vykapat v lednici 6-8 hodin – čím déle tím hustší bude výsledná hmota.

  4. Po 6-8 hodinách máme v plátýnku hotový pomazánkový základ. Lze ho jen osolit a mazat na pečivo jen tak, nebo z něj můžeme rychlým přimícháním ingrediencí připravit pomazánku dle chuti:
    česnekovou – 3 – 6 stroužků česneku (podle toho jak to máte rádi silné), sůl;
    budapešťskou – 1 větší cibule nakrájená najemno, sladká mletá paprika (cca 1 PL), zavařená červená kapie nakrájená nadrobno;
    pažitkovou – větší hrst čerstvé pažitky nakrájené najemno, sůl;
    …. pro milovníky bylinek je možné přimíchat třeba nasekané mladé vršky kopřiv, květy sedmikrásek, libeček, saturejku… cokoliv vás napadne a máte rádi, fantazii se meze nekladou.

    Pomazánky dělám často, tato verze vyjde na cca 80 Kč a je toho po vykapání cca 1 kg.
    Kdo má rád méně tučné výrobky, může samozřejmě zkusit i light verzi. 🙂

    Málem bych zapomněla … to co vám zbude v misce po vykapání… to je syrovátka, kterou můžete použít na zadělání těsta na domácí bagety, chléb či ji jen tak vypít.