
Suroviny
8 porcí
- 800 g zakysané smetany
- 400 g smetanového jogurtu 10% tuku
- 250 g plnotučného tvarohu
- Podle chuti a nápadu:
- pažitka
- cibule
- paprika
- česnek
Postup přípravy receptu
-
Zakysanou smetanu, jogurt a tvaroh dáme do dostatečně velké misky a pečlivě promícháme.
-
Vezmeme si dostatečně velké sítko, do něj vložíme plátýnko a do plátýnka vylijeme namíchanou směs.
-
Sítko dáme na misku a necháme vykapat v lednici 6-8 hodin – čím déle tím hustší bude výsledná hmota.
-
Po 6-8 hodinách máme v plátýnku hotový pomazánkový základ. Lze ho jen osolit a mazat na pečivo jen tak, nebo z něj můžeme rychlým přimícháním ingrediencí připravit pomazánku dle chuti:
česnekovou – 3 – 6 stroužků česneku (podle toho jak to máte rádi silné), sůl;
budapešťskou – 1 větší cibule nakrájená najemno, sladká mletá paprika (cca 1 PL), zavařená červená kapie nakrájená nadrobno;
pažitkovou – větší hrst čerstvé pažitky nakrájené najemno, sůl;
…. pro milovníky bylinek je možné přimíchat třeba nasekané mladé vršky kopřiv, květy sedmikrásek, libeček, saturejku… cokoliv vás napadne a máte rádi, fantazii se meze nekladou.Pomazánky dělám často, tato verze vyjde na cca 80 Kč a je toho po vykapání cca 1 kg.
Kdo má rád méně tučné výrobky, může samozřejmě zkusit i light verzi. 🙂Málem bych zapomněla … to co vám zbude v misce po vykapání… to je syrovátka, kterou můžete použít na zadělání těsta na domácí bagety, chléb či ji jen tak vypít.