![Plíčky marinované,v přírodní šťávě připravované_5ff8e3dce2e7b.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/plicky-marinovanev-prirodni-stave-pripravovane_5ff8e3dcd071c.jpeg)
Suroviny
3 porce
- vepřové plíčky
- 1 kostka masoxu
- 1 mrkev
- 1 plátek celeru
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- Na marinádu:
- 80 ml bílého polosladkého vína
- 3 lžíce ústřicové omáčky
- chilli papričky se solí z mlýnku Kotányi
- Dále budeme potřebovat:
- 50 g špeku
- 1 lžičku oleje
- 5 lahůdkových cibulek
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- oříšek másla
- sůl na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Plíčky důkladně opláchneme, vložíme do hlubšího hrnce (vařením nabydou), přidáme všechny uvedené suroviny, nalijeme dostatečné množství vody, přivedeme k varu a pak na mírném plameni vaříme do změknutí plíček (já jsem vařila v papiňáku 30 minut).
-
Měkké plíčky z vývaru vyndáme, odstraníme z nich dýchací trubice a průdušnice.
-
Z plíček si vybereme celistvější část a z ní nakrájíme plátky o síle cca 1-1,5cm. Plátky okořeníme chilli papričkama se solí a vložíme do marinády, kterou jsme si připravili prošleháním vína a ústřicové omáčky. Dáme alespoň na hodinu uležet do lednice. Pokud nespěcháme, můžeme nechat marinovat přes noc.
-
Cibulky nakrájíme na plátky, nakrájenou zelenou nať odložíme na později.
-
Špek nakrájíme na drobné kostičky a dáme do pánve společně s olejem orestovat do růžova. Přidáme bílou část cibulek a restujeme 3minuty, až cibulky zavadnou.
-
Poté do pánve vložíme plátky masa a necháme po obou stranách prudce osmažit. Vše zalijeme marinádou, zasypeme zelenou cibulovou natí a silným varem zredukujeme tekutinu na hustější šťávu.
-
Do šťávy pro zjemnění přidáme oříšek másla,česnek, podle potřeby sůl a necháme přejít varem.
Podáváme s bramborovou kaší.
Poznámka od kuchařky
Zbylou část plíček nakrájíme nadrobno. Z vývaru a smetany(mléka)připravíme omáčku, do ní dáme nakrájené plíčky, dochutíme a podáváme jako“Plíčky na smetaně“které naleznete zde na Topreceptech.
http://www.toprecepty.cz/recept/4586-pajsl-plicky-…
http://www.toprecepty.cz/recept/22869-veprove-plic…
K mému dalšímu experimentu přidávám do podobných pár receptů.