
Suroviny
- 2 hrnky penne
- 200 g uzeného bůčku
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 2 lžíce mascarpone
- 3 vajíčka
- 2 lžíce jemně nasekané petržele
Postup přípravy receptu
-
Penne dáme vařit podle návodu. Bůček pokrájíme na drobné kostičky a dáme je restovat na rozpálenou suchou pánev. Po chvilce přidáme nasekaný česnek. Bůček restujeme do zlatava a poté přidáme mascarpone, sůl a pepř. Se solí zacházíme opatrně, bůček je dost slaný. Na závěr ještě přidáme petrželku a řádně promícháme s uvařenými penne.
-
Vodu s octem dáme do širšího hrnce a přivedeme k varu. Díky octu se bílek rychleji srazí a perfektně obalí žloutek. Vodu v hrnci pomocí lžíce roztočíme na jednu stranu a uprostřed se vytvoří malý vír, do kterého vajíčko opatrně vyklepneme. Zmírníme oheň na minimum (stupeň 1) a vejce za občasného míchání necháme v horké vodě 4 minuty. Vajíčka vaříme po jednom. Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící na kuchyňský ubrousek, aby oschla.
-
Penne podáváme se zastřeným vajíčkem.









