Suroviny
4 porce
- 3/4 kg vepřového masa (krkovička, bůček, plecko atp.)
- 1 kg syrových brambor
- 1 sklenice sterilovaného zelí (kyselé) necelá
- 1 smetana ke šlehání (hodně hustá)
- koření na krkovičku
- červená paprika sušená
- sůl
- kmín
- pepř
- bobkový list
- nové koření
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na větší kostky, obalíme kořením s paprikou, pokapeme olejem, příp. rozpuštěným máslem. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky.
-
Do máslem vymazaného pekáčku pokládáme brambory, které posolíme, opepříme a okmínujeme. Brambory poklademe vrstvou zelí a rovnoměrně cca polovinou nakrájeného okořeněného masa. Po stranách rozmístíme bobkové listy a nové koření.
-
Dále se vše opakuje jako u první vrstvy v pekáčku. Brambory na horní vrstvě ještě pomažeme olejem nebo rozpuštěným máslem. Do roztopené trouby na 250°C vložíme pekáček. Necháme cca 15 minut zapéci.
-
Vlijeme rovnoměrně smetanu a přikryjeme. Pečeme při teplotě 200°C cca 40 minut. Nakonec odkryjeme a dopékáme, dokud se smetana úplně nevsákne.
-
Všechny ingredience se vsáknou do brambor a naopak. Je to velmi chutné a u nás oblíbené jídlo. Navíc ještě z jednoho pekáčku.