Papriky plněné mletým masem s rajskou omáčkou (z parního hrnce)

81
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 bílé papriky (tenkostěnné)
cca 600 g mletého masa
1/2 cibule
sůl
rýžové mléko (ovesné, mandlové, sojové…)
kukuřičná strouhanka
4 stroužky česneku
Rajská omáčka:
sádlo
1/2 cibule
hladká mouka (rýžová, základní bezlepková…)
2 malé rajské protlaky (2x cca 140-150 g)
sůl
hnědý cukr Demerara
skořice

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. Polovinu přidáme k mletému masu a druhou polovinu schováme do omáčky. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme k masu. Paprikám vykrojíme stopku a vnitřek – bílé části s jadérky.


    Zobrazit celý recept

  2. K masu přilijeme trochu mléka, přidáme trochu strouhanky a osolíme. Množství je individální, jak chceme mít směs hustou.

  3. Papriky naplníme masem – upěchováváme malou lžičkou, aby se masa vešlo do papriky co nejvíce.

  4. Pokud maso zbude, můžeme z něj udělat kuličky.

  5. Papriky dáme do parního hrnce a nastavíme na 35 minut. Pokud máme kuličky, nastavíme je na 30 minut.

  6. Zatímco se papriky s masem paří, nachystáme rajskou omáčku.

  7. V kastolu rozpustíme sádlo a zprudka na něm orestujeme nakrájenou půlku cibule. Zasypeme hladkou moukou, zamícháme, lehce opražíme a zalijeme vodou. Pořádně rozmícháme a případné hrudky rozmixujeme ponorným mixerem.

  8. Přidáme rajský protlak, podle potřeby můžeme ještě znovu rozmixovat. Osolíme, přidáme cukr a špetku skořice.

  9. Necháme provařit, podle potřeby můžeme ještě dochutit solí nebo cukrem.

  10. Papriky s mletým masem podáváme s kynutým knedlíkem polité rajskou omáčkou.

Poznámka od kuchařky

Bez vajec, bez mléka, bez lepku.

Mléko jsem použila rýžové, mouku základní hladkou bezlepkovou.

Chuťově vynikající, řekla bych, že z parního hrnce i lepší než z trouby nebo sporáku. Rajská omáčka byla samozřejmě dělaná na plotně, ale knedlíky byly taky pařené – podle Bibinky bez vajec, dala jsem půl na půl hrubou a špaldovou mouku.