Suroviny
4 porce
- 4 bílé papriky (tenkostěnné)
- cca 600 g mletého masa
- 1/2 cibule
- sůl
- rýžové mléko (ovesné, mandlové, sojové…)
- kukuřičná strouhanka
- 4 stroužky česneku
- Rajská omáčka:
- sádlo
- 1/2 cibule
- hladká mouka (rýžová, základní bezlepková…)
- 2 malé rajské protlaky (2x cca 140-150 g)
- sůl
- hnědý cukr Demerara
- skořice
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno. Polovinu přidáme k mletému masu a druhou polovinu schováme do omáčky. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme k masu. Paprikám vykrojíme stopku a vnitřek – bílé části s jadérky.
-
K masu přilijeme trochu mléka, přidáme trochu strouhanky a osolíme. Množství je individální, jak chceme mít směs hustou.
-
Papriky naplníme masem – upěchováváme malou lžičkou, aby se masa vešlo do papriky co nejvíce.
-
Pokud maso zbude, můžeme z něj udělat kuličky.
-
Papriky dáme do parního hrnce a nastavíme na 35 minut. Pokud máme kuličky, nastavíme je na 30 minut.
-
Zatímco se papriky s masem paří, nachystáme rajskou omáčku.
-
V kastolu rozpustíme sádlo a zprudka na něm orestujeme nakrájenou půlku cibule. Zasypeme hladkou moukou, zamícháme, lehce opražíme a zalijeme vodou. Pořádně rozmícháme a případné hrudky rozmixujeme ponorným mixerem.
-
Přidáme rajský protlak, podle potřeby můžeme ještě znovu rozmixovat. Osolíme, přidáme cukr a špetku skořice.
-
Necháme provařit, podle potřeby můžeme ještě dochutit solí nebo cukrem.
-
Papriky s mletým masem podáváme s kynutým knedlíkem polité rajskou omáčkou.
Poznámka od kuchařky
Bez vajec, bez mléka, bez lepku.
Mléko jsem použila rýžové, mouku základní hladkou bezlepkovou.
Chuťově vynikající, řekla bych, že z parního hrnce i lepší než z trouby nebo sporáku. Rajská omáčka byla samozřejmě dělaná na plotně, ale knedlíky byly taky pařené – podle Bibinky bez vajec, dala jsem půl na půl hrubou a špaldovou mouku.