Suroviny
- Na korpus:
- 4 vejce
- 260 g cukru krupice
- 1/2 vanilkového cukru
- 200 g hrubé mouky
- 10 lžic studené vody
- 100 g jemně strouhaných lískových oříšků
- citronová kůra
- 1/2 prášku do pečiva
- Na krém:
- 500 ml mléka
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 pudinky vanilkové nebo čokoládové
- 1,5 kostky tuku tj. 250 + 125 g – Rama v KOSTCE nebo máslo, možno i mix máslo + Hera
- trochu rumu
- Nejvíce používám Ramu v kostce(skrz cholesterolu) ale je pravda, že s máslem je pak krém trochu tužší. Jinak se taky může při šlehání přidat malinko – asi 20-30 g mírně povoleného – změklého 100% tuku např Omega. Krém je pak pevnější.
- Čokoládovou polevu si koupíme hotovou nebo ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s trochou 100% tuku a použijeme. Mám taky vyzkoušenou polevu podle tohoto receptu, na celý dort stačí z poloviční dávky.
- http://www.toprecepty.cz/recept/3198-cokoladova-poleva/
- Ještě potřebujeme:
- trochu rybízové marmelády
- nahrubo nastrouhané ořechy na boky
- taky se může použít nahrubo nastrouhaná čokoláda
- Granko
- v nouzi může být i kokos
- A pak ještě různé cukrářské zdobení
Postup přípravy receptu
-
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, dáme kůru a pak při dalším šlehání přidáváme po lžících vodu střídavě s větší částí mouky, přidáme ořechy a zbytek mouky se smíchaným práškem do pečiva.
-
Nakonec už velmi zlehka a jemně zamícháme pevný sníh z bílků, vždy šlehám se špetičkou soli. Na dno dortové formy dáme papír na pečení, boky pořádně vymažeme 100% tukem např. Omega a vysypeme hrubou moukou.
-
Do formy vlijeme těsto a vložíme do spíše mírněji vyhřáté trouby a pečeme zvolna zhruba 45 minut. Prvních nejméně 30 minut neotvíráme dvířka a s formou nemanipulujeme.
-
Jestli je korpus upečený poznáme, že do středu zapíchneme špejli, jestli je suchá, tak je upečeno. Korpus vyklopíme na kousek papíru na pečení a necháme vychladnout, peču večer, zdobím druhý den. Den předem si taky uvařím pudink na krém.
-
Krém: do vlažného mléka dáme cukr,vanilkový cukr, rozšleháme 2 pudinkové prášky a svaříme za stálého mícháni na hustou kaši. Chvíli se zdá, že se nám směs srazila, nelekáme se a rychle mícháme,vše se spojí dohladka.
-
Odstavíme, občas promícháme a ještě teplé zakryjeme fólií a necháme pořádně vychladnout. Pak pudink přendáme do mísy, trochu prošleháme a po částech přidáváme tuk zhruba o stejné teplotě, jako máme pudink.
-
Šleháme do lehkého krému, nakonec přidáme trochu rumu. Pokud dělám tmavý krém, tak k čokoládovému pudinku přidám ještě svařit 1 lžíci kakaa.
-
Korpus 2x prořízneme, tence namažeme řidší rybízovou marmeládou a potřeme krémem. Dáme na sebe, povrch potřeme tence krémem a dáme do chladničky ztuhnout. Nebo potřeme celý dortík, pokud budeme čokoládou polévat i boky, já to neumím, tak polévám jen povrch.
-
Po ztuhnutí povrch polijeme čokoládou, boky potřeme krémem a na boky naneseme nahrubo nasekané ořechy, aby se na krém přilepily. Po zatuhnutí čokolády dort dozdobíme krémem a různými ozdůbkami, buď koupenými, nebo marcipánem. Dělám falešný ze sušeného mléka.
Poznámka od kuchařky
Korpus už peču dlouho, krém jsem dělala jiným postupem, ale teď se mi zdá nejlepší tento. Mám ho upravený podle mé potřeby od Radůzy, tímto ji moc děkuji a všem doporučuji její stránky a konkrétně rubriku Krok za krokem. Najdete zde: http://raduzyrecepty.com/clanky/krok-za-krokem
Jinak ještě přidám stránku o Ramě http://www.mojerama.cz/vyrobky-rama/rama-creme-bonjour-kostka/
Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/