Suroviny
- 4 vejce
- 70 g cukr krupice
- 70 g strouhaných ořechů
- 40 g strouhanky
- Krém:
- 100 g másla
- 100 g cukr moučka
- půl lžičky mleté kávy
- Poleva:
- 200 g moučkového cukru
- lžíce rumu
- trochu horké vody
- Na ozdobu:
- asi 50 ks čtvrtin ořechů
Postup přípravy receptu
-
Utřeme žloutky s cukrem, pak přidáme ostatní a nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílků. Pečeme na pečícím papíře ve vyhřáté troubě asi na 170°C velmi krátce, jen co se nelepí povrch. Pokud bychom pekli více, tak se tenká placka vysuší a drobila by se.
-
Upečené vyklopíme na další plech, stáhneme papír, rozkrojíme na 2 stejné poloviny, jednu pomažeme krémem (vše vyšleháme dohladka) a slepíme s druhou půlkou. Pak je dobré dát na chvíli do chladničky zatuhnout.
-
Nakrájíme na čtverečky tak 2×2 cm, na každý dáme na ozdobu kousek ořechu a lžičkou nalijeme přes ořech „ledovou“ polevu, aby trochu stékala přes okraje jako rampouchy.
-
Na polevu prosejeme cukr, zalijeme rumem, přidáme lžíci horké vody a třeme nebo šleháme a postupně přidáváme po kapkách horkou vodu, až má poleva správnou, dost hustou konzistenci.
Poznámka od kuchařky
Toto pečivo peču také na Vánoce jako cukroví.