Nalívance mé ženy

46
- reklama -

Suroviny

1/2 litr mléka
1 celé vejce
špetka soli
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citrónu
1 lžíce cukru
1/2 kostky kvasnic
8-9 lžic hladké mouky
8-9 lžic hrubé mouky asi pokojová teplota
Olej na smažení
cukr se
skořicí na obalení + povidla, marmeláda, džem apod

Postup přípravy receptu

  1. Do mléka dobře rozmícháme celé vejce a rozdrobené kvasnice.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme špetku soli, lžíci cukru, vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z citrónu.

  3. Postupně vmícháme hladkou a hrubou mouku. Množství záleží na druhu mouky.

  4. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.

  5. Po vykynutí mašlovačkou vytíráme lívanečník a smažíme do zlatova.

  6. Po vyndání ještě potřeme jemně olejem a okamžitě obalíme v cukru se skořicí.

  7. Rozložíme na připravený tác.

  8. Po částečném vychladnutí přizdobíme povidly apod.

Poznámka od kuchařky

Z této várky je 28 – 30 lívanečků. My na ně dáváme hlavně naše povidla a meruňkovou marmeládu.

Větší mlska ale je, když se dá ještě šlehačka.