- reklama -
Suroviny
- 1/2 litr mléka
- 1 celé vejce
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- kůra z jednoho citrónu
- 1 lžíce cukru
- 1/2 kostky kvasnic
- 8-9 lžic hladké mouky
- 8-9 lžic hrubé mouky asi pokojová teplota
- Olej na smažení
- cukr se
- skořicí na obalení + povidla, marmeláda, džem apod
Postup přípravy receptu
-
Do mléka dobře rozmícháme celé vejce a rozdrobené kvasnice.
-
Přidáme špetku soli, lžíci cukru, vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z citrónu.
-
Postupně vmícháme hladkou a hrubou mouku. Množství záleží na druhu mouky.
-
Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
-
Po vykynutí mašlovačkou vytíráme lívanečník a smažíme do zlatova.
-
Po vyndání ještě potřeme jemně olejem a okamžitě obalíme v cukru se skořicí.
-
Rozložíme na připravený tác.
-
Po částečném vychladnutí přizdobíme povidly apod.
Poznámka od kuchařky
Z této várky je 28 – 30 lívanečků. My na ně dáváme hlavně naše povidla a meruňkovou marmeládu.
Větší mlska ale je, když se dá ještě šlehačka.
Kuchař: Vaclav Fronek