
- reklama -
Suroviny
- Kynuté těsto na vánočku.
Postup přípravy receptu
-
Z vykynutého, propracovaného těsta nakrájíme dílky a z každého uděláme silnější váleček.
-
Dvěma zářezy z boku naznačíme postavičce krk, vršek hlavičky zešpičatíme do vysoké mikulášské čepice.
-
Z těla nařízneme nohy a ruce a každou budoucí končetinu ještě podélně rozřízneme.
-
Prameny končetin smotáme, konce smáčkneme k sobě a ruce založíme pod boky.
-
Takto je necháme na plechu nakynout, pak potřeme vejcem, oči můžeme naznačit rozinkami a Mikuláše upečeme ve vyhřáté troubě.
Poznámka od kuchařky
Použít můžeme jakékoliv těsto na vánočku, třeba http://www.toprecepty.cz/recept/5964-vanocka-ii/
Tyto postavičky se u nás doma vždycky pekly před Mikulášem a říkalo se jim „pajtáši“.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Kuchařka: cathleen