Nadívaný kapr na žampionech

46
- reklama -

Suroviny

kapr
slanina (nebo šunka)
cibule
česnek
kmín
plátkový sýr
máslo
žampiony čerstvé (nebo sterilované)

Postup přípravy receptu

  1. Vykuchaného kapra bez hlavy zespodu rozřízneme co nejvíce až k páteři, abychom si udělali co největší prostor na naplnění. Vytřeme ho utřeným česnekem se solí a pak jako první vrstvu dáme plátky slaniny nebo šunky, na to na kolečka nakrájenou cibuli, pak plátkový sýr a nahoru zase šunku.


    Zobrazit celý recept

  2. Když je naplněný, zašijeme ho buď silnější jehlou s nití a nebo spíchneme kovovými jehlami. Já raději zašívám. U hřbetu na boku dejte ještě kousek slaniny, aby vám nevytékal sýr, protože tam to zašít nejde. Když jsme takto naplnili, osolíme a opepříme kapra na povrchu, kdo chce, může ještě potřít utřeným česnekem a mírně pokmínujeme.

  3. V pekáči si na másle zpěníme drobně nakrájené kostičky slaniny a kapra na ní zprudka orestujeme z obou stran. Pak ho vyndáme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a až zesklovatí, orestujeme spolu s ní ještě žampiony a do tohoto základu vrátíme kapra. Podlejeme ho mírně vodou nebo bílým vínem, zprvu chvíli přikrytého a pak odkrytého kvůli křupavé kůži upečeme.

Poznámka od kuchařky

Jako příloha může být co máte rádi, nám chutná s rýží. Plátkový sýr lze nahradit nivou nebo hermelínem, fantazii se meze nekladou.