Medovník od Sebeny

66
- reklama -

Suroviny

Těsto:
200 g cukru krupice
200 g másla
5 lžic medu
5 lžic plnotučného mléka
500 g hladké mouky
1 vejce
1 kypřicí prášek
1 lžíce rumu
1 lžice kakaa
Krém:
1 plechovka kondenzovaného mléka slazeného (předem vařit 2 hodiny, aby dostatečně vychladla)
250 g másla
vlašské ořechy 50 g (můžete i víc jak kdo má rád)
Sirup- na potření:
1 dcl rumu
1 dcl horké vody
5 lžic cukru krupice
Dále ještě budeme potřebovat cca 50 g vlašských ořechu do posypu

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Ve vodní lázní rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mléko, rum a vejce důkladně prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem, dokud se cukr zcela nerozpustí. V míse si připravíme mouku kypřicí prášek a kakao, promícháme a zalijeme tekutou částí těsta. Mícháme vařečkou dokud se těsto zcela nepromísí, přikryjeme fólii a necháme odpočinout cca 1 hodinu.

  2. Krém: Příprava krému je jednoduchá, máslo ušleháme s vychladlým kondenzovaným mlékem do hladkého krému. Umleté ořechy můžete buď to zamíchat do krému a nebo pak sypat na krém (tak to dělám já).

  3. Příprava sirupu: vodu, rum a cukr mícháme tak dlouho až se cukr úplně rozpustí.

  4. Těsto si rozdělíme na pět stejných části (pokud by jsme chtěli udělat dva menší medovníky, tak těsto rozdělíme na deset částí). Na pečícím papíru vyválíme přes igelitový sáček každou část zvlášť na cca 3 mm, kruhy jsem vykrajovala pomoci pokličky od hrnce. Odkrojky z těsta upečeme nakonec jako jednotnou placku kterou pak nastrouháme na promazaný medovník.

  5. Pečeme při 180°C cca 5 minut. Po vychladnutí sundáme placky z papíru.

  6. První placku potřeme sirupem jen z vrchní částí, pak placku potřeme krémem a posypeme ořechy, další placky natíráme sirupem z obou stran a postup opakujeme. Když máme všechny placky slepené tak celý medovník potřeme zbylým krémem a obalíme v mletým drobení z poslední placky smíchané s ořechy. Tak teď už jen nechat den dva proležet a pochutnat si.