Suroviny
4 porce
- Masové kuličky:
- 500 g mletého masa mix nebo z plece
- 1,5-2 lžičky kari
- 1 lžička sušeného česneku
- sůl
- solamyl na obalení
- cca 125 g mozzarelly
- olej na osmažení
- Omáčka:
- 140 g rajského protlaku
- mleté chilli nebo chilli papričky dle chuti
- 1-2 lžičky cukru krupice, dle kyselosti protlaku
- 1,5-2 lžičky kari
- 2-3 stroužky česneku
- sůl dle chuti
- pepř mletý
- 200 ml smetany ke šlehání
- cca 200 ml vývaru, dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso dáme do mísy, osolíme, okořeníme, přidáme vejce a dobře promícháme. V mokrých rukách vytvoříme kuličky, které naplníme kouskem mozzarelly (nejlépe mozzarellovou třešničkou), pevně uzavřeme, obalíme ve škrobu. Kuličky osmažíme na trošce oleje.
-
Během smažení kuliček připravíme omáčku: ve vyšší nádobě nebo velkém hrnku rozmícháme metličkou protlak, mleté chilli nebo nasekanou chilli papričku dle chuti, kari, cukr, sůl, pepř, nastrouhaný česnek a smetanu. Směs nalijeme k osmaženým kuličkám, hrnek vypláchneme troškou vývaru (vody), přilijeme též ke kuličkám, promícháme, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme pod poklicí za občasného promíchání a naředění vývarem do požadované hustoty omáčky cca 10-15 minut. Dle chuti můžeme dosolit.
-
Podáváme s rýží nebo těstovinami.