
Suroviny
- 250 ml sojového mléka nebo rýžového mléka
- špetka soli
- 50 g cukru
- 60 g oleje
- 1 vanilkový cukr
- 400 g bezlepkové mouky (dala jsem 200 g Doves Farm světlá a 200 g Michalík I)
- 1 sáček sušeného droždí
- citronová kůra
- 2/3 lžičky Xanthanu
- mák na posypání
Postup přípravy receptu
-
Rostlinné mléko mírně ohřejeme, přidáme lžíci cukru a sušené droždí, rozmícháme a necháme na teplém místě asi 10 minut. Mezitím si odvážíme sypké suroviny a důkladně je promícháme.
-
Přidáme vzejitý kvásek a ostatní tekuté suroviny a vypracujeme pevnější těsto. To ihned bez kynutí rozdělíme na dvě poloviny.
-
Každou polovinu pak vyválíme na kulatou placku, nakrájíme na osminky a zabalíme do loupáčků.
-
Ty přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 30 minut nakynout. Pak lehce potřeme vodou a posypeme mákem. Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C dorůžova (asi 20 minut).
Poznámka od kuchařky
U bezlepkového kynutého těsta je důležité, že nesmí kynout dvakrát. Proto ho nejdřív zpracujeme do požadovaného tvaru a pak teprve necháme nakynout.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.