Perníčky sv. Vojtěcha – upravené

55
- reklama -

Suroviny
4 plechy

500 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
3 vejce
6 lžic mléka
3 lžíce medu
1 lžíce sádla
1 kypřící prášek do perníku
2 hřebíčky
2 kuličky nového koření
1 lžička mleté skořice
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. V míse utřeme vejce s cukrem, přidáme med, mléko, povolené sádlo, skořici a roztlučený hřebíček a nové koření. Vyšleháme hladkou hmotu.


    Zobrazit celý recept

  2. Na vál nasypeme mouku s práškem do perníku a postupně přiléváme našlehanou vaječnou pěnu. Dobře promísíme, vál pomoučíme a vytvoříme pevné těsto, které je vláčné a neláme se.

  3. Těsto vyválíme na cca 5mm silnou placku, vykrájíme tvary, které přeneseme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.

  4. Pečeme při 170°C 8 minut.

Poznámka od kuchařky

Původní recept na tyto perníčky pochází ze stránek Chytrá žena a Vánoční sen. Mají se přidat pouze vaječné žloutky. Ovšem protože se při realizaci prostě nedařilo vytvořit těsto – bylo to suché jako strouhanka – přilila jsem oddělené bílky. Výsledek je velmi dobrý, perníčky jsou chutné a měkounké.

Můžeme zdobit podle fantazie. Na fotografii jsou perníčky neozdobené, protože jsme je s dcerou dělaly na školní vánoční trh nikoli k jídlu, ale jako dekoraci. I když jíst se dají a dokonce s chutí…

Ze stejného důvodu jsem je nepotírala vejcem, ale nechala v rustikální podobě…

Pokud by někdo chtěl tmavé perníčky, přidá do těsta (do tekuté části) 2 lžíce kakaa.