Suroviny
4 porce
- Suroviny na obě jídla:
- 1 květák
- 10 dkg špeku
- 3 velké mrkve
- jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- 1 menší cibule
- sušené celerové listy nebo čerstvé celerové listí
- pažitka
- masox
- majoránka
- smetana ke šlehání
- hladká mouka
- 2 lžíce kečupu
- 5 větších brambor
- kousek salámu uzeniny nebo pečeného masa
- kmín
- sůl
- grilovací koření
Postup přípravy receptu
-
Polévka: Do hrnce dáme 2 očištěné mrkve, špek, třičtvrtě omytého květáku, cibuli, jarní cibulku, celerové listí, pažitku, česnek a masox.
-
Zalijeme vodou a vaříme do měkka. Vše rozmixujeme ponorným mixérem.
-
Poté nalijeme do sklenice čtvrt kelímku smetany, přidáme 2 lžíce hladké mouky, trochu vody a promícháme.
-
Nalijeme do polévky.
-
Vše ještě jednou promixujeme.
-
Poté do polévky přidáme půl lžičky majoránky a 1 mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle.
-
Vaříme dalších 15 minut. Podle potřeby dosolíme.
-
Podáváme se smaženými krutónky.
-
Hlavní jídlo: brambory nakrájíme na hrubší kolečka, uzeninu a zbytek květáku na drobné kousky. Brambory rozložíme na plech, osolíme, okmínujeme a poté zasypeme grilovacím kořením a libovolnou uzeninou nebo masem.
-
Přidáme květák a kolečka jarní cibulky.
-
Ve sklenici si rozmícháme zbytek smetany, kečupu a trochu vody.
-
Promícháme a zalijeme brambory.
-
Dáme péct na 20 minut.
-
Podáváme s kyselým okurkem.