
Suroviny
- (pro 4 osoby)
- 12 nepředvařených plátků lasagní
- 400 g mletého masa
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 180 g sterilovaných žampiónů
- 2 lžíce oleje
- 90 g másla
- 200 ml rajského protlaku
- 200 ml červeného vína
- 40 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 100 g parmazánu
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev oškrabeme a nakrájíme na kousky. Žampióny necháme okapat. Olej a 30 g másla rozehřejeme na pánvi a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme mrkev a žampióny a krátce osmahneme. Vmícháme mleté maso a za častého míchání opékáme asi 5 minut. Vmícháme rajský protlak a víno. Osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme asi 20 minut.
-
Připravíme bešamelovou omáčku: na pánvi rozpustíme zbylé máslo a na něm osmahneme mouku. Za stálého míchání do ní přiléváme studené mléko, přivedeme do varu a vaříme asi 5 minut.
-
Troubu předehřejeme na 220°C (horkovzdušnou na 200°C). Do vymazané zapékací misky vrstvíme ragú (směs mletého masa), bešamelovou omáčku a plátky lasagní, poslední vrstvu by mělo tvořit ragú a bešamel. Nakonec posypeme čerstvě nastrouhaným parmazánem a zapékáme v troubě asi 30 minut dozlatova.