Kyselá polévka se smaženými vajíčky

18
- reklama -

Suroviny
4 porce

2 zakysané smetany po 190 g (Kunín)
1 pochoutková kysaná smetana 150 g (Olma)
mléko na rozředění dle potřeby
ocet dle chuti
3 hrsti sušených hub
zbytek vařených brambor cca 200 g
3 vejce
cibule
drcený kmín
sůl
Maggi
máslo
2 dl vody

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si namočíme houby do vody (pokud máme velké plátky hub, podrtíme je, já je rozmačkám v ruce), ale jen tak, aby byly ponořené. Mezitím všechny smetany vlijeme do nádoby, rozmícháme a pokud je potřeba, zředíme mlékem do požadované hustoty. Dochutíme octem podle naší chuti a pečlivě rozmícháme.

  2. Dáme vařit houby ve vodě, ve které jsme je máčeli, osolíme, pokmínujeme a mírným varem vaříme do měkka cca necelých 20 minut, dle potřeby ještě i podlijeme.

  3. Když zjistíme, že jsou houby měkké, vhodíme vařené brambory a velmi mírným a pomalým pramínkem přiléváme rozkvedlanou smetanu a stále mícháme, takto se určitě nezdrcne. Odstavíme. Na téže plotýnce rozpustíme máslo na pánvi a vhodíme nakrájenou cibuli, mírně porestujeme do rozvonění a lehce růžové barvy.

  4. Vhodíme rozklepnutá vejce a rozmícháváme, aby ztuhla a vytvořila ne příliš tuhou smaženici. Opatrně přidáme do polévky a stále mícháme. Polévku přesuneme na tuto plotýnku zpět, vypneme a jen promícháme, aby se držela teplota. Dochutíme solí, kmínem i třeba maggi.

  5. Musela jsem spotřebovat smetany, vařené brambory a vejce. Měla jsem z toho 2 litry husté polévky. Nekořenila jsem ničím jiným, než uvádím. Náramně vonělo houbami, kmínem a kyselým mlékem.

- reklama -