Suroviny
4 porce
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky + na poprášení válu
- 20 g droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- Náplň:
- 300 g jahod, zbavených stopek, omytých a osušených
- ————-
- 250 g tvrdého tvarohu, nastrouhaného
- 100 g moučkového cukru
- 150 g másla
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosijte do mísy, udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr a polovinu vlažného mléka. Během deseti minut by měl vzejít kvásek. Pak přidejte zbylé mléko, vejce a sůl a zpracujte na tužší nelepivé těsto. Nechte na teplém místě hodinu kynout.
-
Těsto rozválejte na pomoučené ploše na centimetr silný plát a z něj vykrájejte čtverce o velikosti 8×8 centimetrů. Do každého zabalte jednu jahodu a vytvarujte knedlík. Dejte vařit velký hrnec lehce osolené vody.
Knedlíky vhazujte do vroucí vody. Vařte je asi osm minut, až vyplavou. Po uvaření je propíchněte vidličkou, aby vyšla pára ven a knedlíky zůstaly nadýchané. -
Máslo dejte do malého rendlíku a na mírném plameni rozpusťte. Knedlíky narovnejte na talíř, pocukrujte, bohatě zasypte tvarohem a přelijte rozpuštěným máslem.