Kvašené pikantní zelí

63
- reklama -

Suroviny

10 kg bílého zelí (krouhaného)
1/2 kg cibule (na kolečka)
2 červené kapie
3 mrkve
10 dkg křenu (strouhaného)
svazek kopru (posekaného)
4 jablka (kyselá, na osminky)
1/2 sáčku Deka
1/2 sáčku celého kmínu
10 dkg soli
4 bobkové listy (nalámané)
5 kuliček nového koření (rozdrcených)

Postup přípravy receptu

  1. Zelí dáme do dostatečně velké nádoby, ve které vše budeme míchat.


    Zobrazit celý recept

  2. Mrkev nastrouháme na hrubo, křen na jemno a papriku na slabé proužky. Vše, včetně koření, jablek, kopru a cibule přidáme k zelí a dobře promícháme.

  3. Nakonec postupně plníme do vhodné velké nádoby ( soudku apod. ) a řádně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíce šťávy. Zatížíme.

  4. Necháme kvasit asi 4-6 týdnů v teplejší tmavé místnosti.

Poznámka od kuchařky

Toto zelí je vynikající jako salát, zdravé, plné vitamínu C. Ještě mimo to nakládám zvlášť klasicky 20 kg zelí – pouze kmín, cibule, sůl a koprové semínko – , které pak používám k vaření. Domácí je domácí 🙂