
- reklama -
Suroviny
- 10 kg bílého zelí (krouhaného)
- 1/2 kg cibule (na kolečka)
- 2 červené kapie
- 3 mrkve
- 10 dkg křenu (strouhaného)
- svazek kopru (posekaného)
- 4 jablka (kyselá, na osminky)
- 1/2 sáčku Deka
- 1/2 sáčku celého kmínu
- 10 dkg soli
- 4 bobkové listy (nalámané)
- 5 kuliček nového koření (rozdrcených)
Postup přípravy receptu
-
Zelí dáme do dostatečně velké nádoby, ve které vše budeme míchat.
-
Mrkev nastrouháme na hrubo, křen na jemno a papriku na slabé proužky. Vše, včetně koření, jablek, kopru a cibule přidáme k zelí a dobře promícháme.
-
Nakonec postupně plníme do vhodné velké nádoby ( soudku apod. ) a řádně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíce šťávy. Zatížíme.
-
Necháme kvasit asi 4-6 týdnů v teplejší tmavé místnosti.
Poznámka od kuchařky
Toto zelí je vynikající jako salát, zdravé, plné vitamínu C. Ještě mimo to nakládám zvlášť klasicky 20 kg zelí – pouze kmín, cibule, sůl a koprové semínko – , které pak používám k vaření. Domácí je domácí 🙂
Kuchařka: 1974andrea