Suroviny
- Kuskus asi 200ml(byla jsem líná vytahovat váhu,tak proto ty ml)
- 1 lžíce oliv.olej nebo slunečnicový
- sůl
- mrkev 1 malá
- zelená cibulka
- česnek 1 stroužek
- máslo – oříšek
- horký vývar 150-250ml nebo rozpuštěná zeleninová kostka(asi tak půlka)Natur od Vitany
- Pro 2 osoby
Postup přípravy receptu
-
Kuskus si nasypu do misky, přidám lžíci oleje a důkladně promíchám.
-
Mezitím si na pánvi s kapičkou oleje orestuju na jemno nastrouhanou mrkev a jen co zvláční a začne pouštět barvičku tak zaliji asi 200 ml vývaru a nechám přejít varem a vsypu kuskus. Dobře promíchám, dle potřeby dosolím, nechám vývar vsáknout a vypnu sporák. Pakliže je to suché přiliji ještě trochu vývaru(vody) a naopak když je vlhké nechám ještě na chvilku na mírném plameni a míchám. Vlhčí to být může, on to kuskus při odpočinku „vypije“.
-
Pak vmíchám na jemno nakrájenou zelenou cibulku, přiklopím pokličkou a nechám odpočívat. Po asi 10 minutách, kdy si zatím připravuji maso nebo zeleninu jako hlavní ke kuskusu, vmíchám do kuskusu kousek másla, na jemno rozetřený česnek a jen na chviličku přihřeji. Určitě nenechávám dlouho, nechci aby se to vysušilo a ta chuť cibulky a česneku by zanikla. Ještě někdy dle potřeby přidám lžíci tekutiny, ale to jen proto že mám ráda kuskus šťavnatý a ne sušší. Hodí se k masu kuřecímu, ale i k dušené zelenině-cuketa, rajčata.
Poznámka od kuchařky
Václave,dělala jsem ho včera k obědu a tak jsem si na vás vzpoměla a nafotila jsem.Připravuji radši na široké pánvi,kuskus má pak prostor se stejnoměrně navlhčit a rozležet se.Já k téhle úpravě nemusím ani maso(i když k tomu není špatné ;-)),ale stačí mi pár malých rajčátek a jsem spokojená.