
Suroviny
6 porcí
- Maso:
- 3 kuřecí prsa
- grilovací koření
- hořčice dle potřeby
- sůl
- pepř
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olej
- 15 dkg Eidamu
- 1 menší cuketa (mladá)
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- Omáčka:
- 3/4 zakysané smetany
- 500 ml smetana na vaření nebo smetana ke šlehání
- 200 g taveného sýru
- 200 g Eidamu
- sušené oregano
- sušená bazalka
- mléko na zahuštěné
- hladká mouka na zahuštění
- sůl
- bílý pepř
Postup přípravy receptu
-
Prsa rozřízneme na poloviny, lehce (stačí rukou) naklepeme. Z obou stran osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Z obou stran také potřeme hořčicí.
-
Na dno kastrolku nalijeme trochu oleje, dáme na kolečka nakrájenou část cibule, trochu česneku na plátky a na to maso. Takto pokračujeme, než navrstvíme všechno maso. Necháme alespoň 2 hodiny ve studenu uležet.
-
Rozehřejeme pánev, na ní zprudka osmažíme plátky masa (obereme od cibule). Dáme do pekáčku. Ve výpeku orestujeme cibuli a česnek, který jsme z masa sundali. Orestovanou cibulí zasypeme maso, podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme v troubě na cca 180°C 15 minut.
-
Poté odklopíme, posypeme strouhaným sýrem, poklademe na půlměsíčky nakrájenou cuketou (osolíme, opepříme, lehce drceného kmínu) a zapečeme dozlatova.
-
Omáčka: V hrnci rozpustíme tavené sýry, přidáme zakysanou smetanu, přisypeme nastrouhaný sýr, trošku zalijeme smetanou a mícháme, než se všechno rozpustí a spojí. Poté dolijeme zbytek smetany, osolíme a opepříme dle chuti, přidáme bylinky a chvíli povaříme. Poté dle potřeby zahustíme. Nejlépe se jako příloha hodí rýže a těstoviny, ale myslím, že by šly také vařené brambory.