Kuřecí plátek s cuketou a sýrovo-smetanovou omáčkou

190
- reklama -

Suroviny
6 porcí

Maso:
3 kuřecí prsa
grilovací koření
hořčice dle potřeby
sůl
pepř
1 cibule
2 stroužky česneku
olej
15 dkg Eidamu
1 menší cuketa (mladá)
sůl
pepř
drcený kmín
Omáčka:
3/4 zakysané smetany
500 ml smetana na vaření nebo smetana ke šlehání
200 g taveného sýru
200 g Eidamu
sušené oregano
sušená bazalka
mléko na zahuštěné
hladká mouka na zahuštění
sůl
bílý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Prsa rozřízneme na poloviny, lehce (stačí rukou) naklepeme. Z obou stran osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Z obou stran také potřeme hořčicí.

  2. Na dno kastrolku nalijeme trochu oleje, dáme na kolečka nakrájenou část cibule, trochu česneku na plátky a na to maso. Takto pokračujeme, než navrstvíme všechno maso. Necháme alespoň 2 hodiny ve studenu uležet.

  3. Rozehřejeme pánev, na ní zprudka osmažíme plátky masa (obereme od cibule). Dáme do pekáčku. Ve výpeku orestujeme cibuli a česnek, který jsme z masa sundali. Orestovanou cibulí zasypeme maso, podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme v troubě na cca 180°C 15 minut.

  4. Poté odklopíme, posypeme strouhaným sýrem, poklademe na půlměsíčky nakrájenou cuketou (osolíme, opepříme, lehce drceného kmínu) a zapečeme dozlatova.

  5. Omáčka: V hrnci rozpustíme tavené sýry, přidáme zakysanou smetanu, přisypeme nastrouhaný sýr, trošku zalijeme smetanou a mícháme, než se všechno rozpustí a spojí. Poté dolijeme zbytek smetany, osolíme a opepříme dle chuti, přidáme bylinky a chvíli povaříme. Poté dle potřeby zahustíme. Nejlépe se jako příloha hodí rýže a těstoviny, ale myslím, že by šly také vařené brambory.