Suroviny
2 porce
- 2 kuřecí řízky
- 2 cm zázvoru
- 2 KL kurkumy ( kdo nemá, může se použít Kari)
- česnek
- olivový olej
- kmín celý
- 2 mrkve
- 2 dcl bílého víno
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí řízky nakrájíme na kostky a naložíme do směsi: nastrouhaný česnek, nastrouhaný zázvor, kurkuma, sůl, pepř a trochu oleje.
-
Směs vložíme do rozpálené pánve a zprudka opečeme. Chvíli opékáme, potom zalijeme bílým vínem, přidáme asi tak 2 dcl vody, dále přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a kmín. Dusíme pod pokličkou asi tak 10 minut.
-
Když je maso měkké, tak můžeme zahustit šťávu, která nám zůstala. Jako přílohu jsme měli bramborovou kaši, ale umím si představit i rýži.
Poznámka od kuchařky
Jestli použijete Kari místo kurkumy, tak určitě dejte míň než 2 kávové lžičky. Kurkuma není slaná a tak výrazná jako Kari!
Já osobně mám raději Kurkumu, je to takové jemné, opravdu výborné koření. A bohužel u nás stále nedoceněné koření.
Od té doby, co mi ji doporučila kamarádka, tak ji používám skoro do všech jídel 🙂
KURKUMA-Je známá také jako indický šafrán, obsahuje žluté barvivo kurkumin a také proto ji přidáváme jak do sladkých či slaných pokrmů (rýže, polévky, brambory, těstoviny, omáčky, míchaná vejce, pečiva, těsta, ryby).
Kurkuma pomáhá trávení, je doporučovaná při nemocech žaludku a žlučníku, velmi prospěšná je i diabetikům, vyrábí se z ní léky. Neměla by chybět v žádné domácnosti!!!