Suroviny
6 porcí
- 1 vykostěné kuře ( nebo kuřecí plát na roládu )
- koření na pečené kuře
- máslo
- sůl
- Špenátová nádivka :
- 450 g zmrazeného sekaného špenátu
- 200 g anglické slaniny
- 4 vejce
- 6 rohlíků
- 2 dcl mléka
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- olej
- máslo
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme špenátovou nádivku.
-
Na trošce másla orestujeme kostičky slaniny a cibule do zlatavé barvy. Přidáme povolený špenát a rozetřený česnek. Osolíme, opeříme a necháme vypařit přebytečnou vodu.
-
Vychladlou špenátovou směs smícháme s den starými rohlíky, nakrájenými na kostičky, 4 žloutky a zalijeme asi 2 dcl mléka.
-
Nakonec opatrně vmícháme sníh ze 4 bílků a dobře promícháme.
-
Hotovou nádivku nacpeme do vykoštěného, osoleného kuřete – pořádně i do míst, ze kterých jsme odebrali stehenní kosti.
-
Otvor upevníme špejlemi. Vložíme do pekáče, posypeme libovolným kořením, poklademe plátky másla a podlijeme trochou vody.
-
Zakryjeme alobalem a hodinu pečeme zakryté na 180 stupňů. Posledních asi 30 minut dopečeme odkryté.
Poznámka od kuchařky
Podáváme s opečenými bramborami a grilovanou zeleninou.
Pokud se nám kuře nechce vykošťovat, anebo koupíme plát na roládu, postačí poloviční dávka ingrediencí na špenátovou nádivku.