
Suroviny
cca 5 plechů
- 300 g hladké mouky
- 180 g Hera
- 90 g cukr moučka
- špetka soli
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 3 žloutky
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 1 lžička kakaa
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin, bez kakaa si vypracujeme hladké těsto.
-
Rozdělíme jej na 4 stejné díly a do jednoho dílu zapracujeme kakao. Hotové těsto dáme uležet do lednice aspoň na 2 hodiny.
-
Pak jeden světlý kus vyválíme na asi 3 mm a kakaový díl také vyválíme.
-
Z kakaového těsta krájíme dlouhé, asi 1cm široké pruhy a ty položíme na světlé těsto ve stejnoměrných odstupech.
-
Na takto připravéný plát položíme fólii, nebo sáček a mírně přejedeme válečkem, aby se tmavé těsto spojilo se světlým a vykrajujeme hřebínky, které pokládáme na plech s pečícím papírem.
-
Zbytky těsta i s kakaovým dílem spojíme v celistvé těsto a později z něj vyválíme plát, který použijeme na spodek hřebínku.
-
Upečené díly slepujeme nejlépe broskvovou marmeládou. Já jsem použila broskvovo-jablečnou.
Pokud chceme, můžeme si některý díl těsta obarvit i potravinářskou barvou a dělat hřebínky různě barevné.
Poznámka od kuchařky
Recept mi přišel meilem mezi mnoha Vánočnímy recepty, které jsem dostala. Autor nebyl uveden.