Suroviny
6 porcí
- 2,6 kg větší kuře
- 15 dkg másla
- 0,5 l kuřecího vývaru
- 20 dkg mrkve
- 20 dkg kedluben
- 20 dkg pórku
- 20 dkg zeleného hrášku
- 3 dl smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 citrón
- 1 dl bílého vína
- mletá paprika
- 2 rajčata
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Kuře si naporcujeme, osolíme, opepříme a lehce poprášíme mletou paprikou.
-
Naskládáme do pekáče, podlijme kuřecím vývarem, poklademe kousky másla a za občasného přelití upečeme doměkka a křupava.
-
Jednotlivé porce upečeného kuřete vyjmeme a udržujeme teplé.
-
Do výpeku vložíme veškerou na nudličky pokrájenou zeleninu a podusíme, dokud není měkká.
-
Zahustíme smetanou s jednou lžící rozmíchané hl. mouky.
-
Dochutíme šťávou z půlky citrónu a bílým vínem. Případně dle chuti a potřeby dosolíme.
-
Porce kuřete při servírování klademe na smetano-zeleninovou omáčku a podáváme s vařenými brambory – nejlépe malé nové ve slupce.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Jihomoravská kuchařka – cena 9,-Kčs – lehce upraveno dle vlastních potřeb, možností a chutí.
Město Vracov leží v rovinaté krajině mezi Strážnicí a Kyjovem. Na svazích otočených k jihu se pěstuje vinná réva.Severně od hlavní silnice se pak nacházejí habánské vinné sklepy.