
Suroviny
6 porcí
- 1 kuře
- 5 jablek
- 2-3 stroužky česneku
- 50-100 gramů špeku
- majoránka
- sůl
- pekáč, trouba a dobrá nálada
Postup přípravy receptu
-
Jablka omyjeme a rozkrojíme na osminky zbavené jadřinců (nejlépe nejdříve na čtvrtinku, vyříznout jadérka a pak na osminku). Česnek oloupeme a utřeme se solí. Špek nakrájíme na tenké plátky.
-
Kuře uvnitř pořádně protřeme česnekem se solí a prosypeme majoránkou – nešetříme. Poté dovnitř dáme několik plátků špeku a celý vnitřek naplníme nakrájenými jablíčky – nemusíme je pěchovat úplně na těsno. Do pekáče vložíme zbytek jablek, položíme na ně naplněné kuřátko, které poklademe kousky špíčku – pokud nám nějaký zbyl, dáme ho i na jablka.
-
Pekáč podlijeme půl skleničkou vody, přikryjeme a vložíme do trouby rozehřáté na necelých sto stupňů a kuře pak necháme prohřívat pět hodin.
-
Po uplynutí této doby teplotu zvýšíme na sto osmdesát a dopečeme kuřátko tak, aby mělo křupavou kůrčičku – když nám začne zlatavět, je dobré ho polévat výpekem. Tento proces je možno zkrátit a péci ho rovnou na 170-180°C, v takovém případě ho nejdřív půl hodiny stejně pečeme přikryté.
První verze je ale výrazně šťavnatější a maso doslovně odpadává od kostí a rozplývá se na jazyku.
Poznámka od kuchařky
Vhodnou přílohou je brambor, rýže nebo pečivo a samozřejmě k tomu i upečená jablíčka (či spíše vzniklé skoro pyré). Recept má i při dodržení stejného postupu spoustu chuťových variací – podle toho, jaká máme zrovna jablka, nehodí se jen ty moučná, přeslazená bez chuti.









